Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een prima debuut

Joop Hazenbroek 03 augustus 2018

Zodra een auteur actuele zaken in een fictief verhaal gaat verwerken, is er altijd een dunne scheidslijn tussen waarheid en fictie. Dat kan soms heel nadelig uitpakken voor een schrijver als hij zich te veel laat meeslepen in zijn eigen verhaal. Wanneer de lezer geen onderscheid meer kan maken tussen deze beide ingrediënten, kan een schrijver aannemen dat hij in zijn opzet geslaagd is.  De schrijver heeft daar nog een gegeven aan toegevoegd, de ‘wat als’ vraag, waarmee hij zijn lezers de vraag wil stellen wat zij zouden doen in dezelfde situatie. Woudbloem van Frans Hempen is zo’n verhaal. Hij heeft de aardgasproblematiek en de grootschalige gevolgen voor de provincie Groningen verwerkt in een prima onderbouwde thriller.

In het Groningse gaswingebied wordt men opgeschrikt door een zware aardbeving. Op de boerderij van Harm Mulder stort een groot aandeel van het woongedeelte in. Het noodlot slaat hard toe voor zijn gezin en in zijn woede besluit hij om te gaan onderzoeken wie er verantwoordelijk kan zijn voor deze ramp. Hoelang waren de instanties al op de hoogte van de risico’s, bijvoorbeeld. Al snel merkt Harm dat hij bijna niemand kan vertrouwen als hij pijnlijke vragen gaat stellen. Als hij steeds dichter bij de waarheid komt, is niets in zijn leven meer zeker.

Frans Hempen maakt met Woudbloem zijn thrillerdebuut. Hij heeft zijn jeugd in Zuid- Oost Groningen gewoond en gestudeerd in Groningen. Hij werkt sinds 1995 als bedrijfsjournalist, ghostwriter en speechschrijver. De schrijver heeft voor zijn boek kunnen putten uit veel materiaal, zoals rapporten, krantenartikelen en boeken, en daar heeft hij vanaf 2014 dankbaar gebruik van gemaakt. Dit leidt ertoe dat dit verhaal vol staat met waarheidsgetrouwe details wat, samen met zijn gedegen kennis van de gasproblematiek, een mooie rondleiding geeft door een ernstig gekwelde provincie. Zijn beschrijvingen van Groningen zijn dermate beeldend dat men zich bijna al fietsend door de provincie baant.

Het verhaal dat Hempen met Woudbloem probeert de vertellen, staat als een huis en hij weet de wanhoop van de bewoners in het boek door te laten klinken. Echter aan het einde van het verhaal begint de ongeloofwaardigheid toch wat te knagen, maar gelukkig laat hij het verhaal niet ontsporen. De spanning in het boek begint eigenlijk pas als het verhaal al aardig op gang is gekomen en hij weet dit goed op te bouwen naar een onverwachte climax. Zijn beschrijving van de personages zijn net zo beeldend als van de omgeving. Zonder overdreven uitstapjes worden deze mooi uitgebeeld. Echter met het hoofdpersonage Harm Mulder lijkt de auteur met twee gedachten te spelen; de rouwende en verslagen vader en echtgenoot, of de strijdbare ex-advocaat die het als Don Quichot opneemt tegen de grote NAM en de Gasunie. Het is net of hij geen keuze heeft kunnen maken in welke richting hij zijn hoofdpersoon wilde laten gaan. Als lezer blijft men nu wat vreemd tegen Harm aankijken, alsof hij zijn verdriet wil verbergen en zich alleen maar op zijn gevecht wil storten.

De schrijver gaat ervan uit dat zijn lezers een gedegen kennis hebben van de problematiek, die nu al decennia ’s de Groningse bevolking in de greep houdt. Hij probeert tevens om in dit boek deze angst over te brengen bij zijn lezers. Woudbloem is een thriller die een gezicht geeft aan de gevoelens van onmacht en kwaadheid die er bij de Groningers heerst en laat aan de andere kant de apathische houding van de tegenpartij zien. Daar is hij wonderwel in geslaagd en dat is knap aangezien het onderwerp zich ook leent om hard onderuit te gaan.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joop Hazenbroek

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.