Advertentie

Duitsland heeft de oorlog gewonnen en de nazi's voeren onder leiding van SS - majoor Dannecker een schrikbewind in een grotendeels verwoest Liverpool.
Wanneer de Amerikaanse consul er wordt vermoord door Karl Bauer, 'de Beest' wordt John Rossett er op uit gestuurd om deze laatste gevangen te nemen. Jack Bauer, een SS - kapitein, opereert op eigen houtje en trekt zich niets aan van de bevelen van zijn oversten.
Zijn troef is het bezit van een enorme lading goud, waarop ook het verzet aast en die uiteraard hun eigen prioriteiten stellen.
Het resultaat is een ongenadige strijd waarin veel slachtoffers vallen.

'De macht van één' is de derde thriller in deze reeks rond John Rossett.
En het is de beste in deze reeks. De plot is er rechtlijniger, met minder vertakkingen, wat de spanning ten goede komt.
Tony Schumacher vertelt het verhaal in een vlotte schrijfstijl met vele, sterke dialogen. Deze spanning wordt daarbij mooi opgebouwd met als inzet de strijd tussen de twee hoofdrolspelers. Terwijl het verhaal in hoofdzaak draait rond de genadeloze strijd tussen Karl Bauer en John Rossett is er ook de vaak dubieuze rol van het verzet en van Jack Bauer's oversten.

Jack Bauer is het prototype van de genadeloze, haast psychopathische moordenaar, die als het ware de krankzinnigheid van de oorlog als dekmantel gebruikt om te moorden en er van te genieten. Voor hem wordt John Rossett de ultieme uitdaging en de enige 'ware' tegenstander. In dat gevecht wil hij zich bewijzen als 'de beste'.

Dit alles speelt op de achtergrond van een grotendeels verwoest Liverpool, waar de enige zorg van de mensen is te overleven.
Tony Schumacher weet de sfeer van zo'n 'stand in wanhoop' sterk weer te geven; dit zonder lange beschrijvingen, maar vaak gewoon in een paar zinnen. Een gevoel dat versterkt wordt door de terreur van het SS - bestuur met willekeurige executies en wraakacties.

Op deze achtergrond beweegt zich de figuur van John Rossett. Na in de twee vorige delen hoofdzakelijk voor de Duitsers te hebben gewerkt, wil hij nu weer gewoon politieagent zijn. Hij wil geen held meer zijn en hij beseft dat hij in zijn werk voor de Duitsers velen in de steek heeft gelaten. Daarom wil hij ten koste van alles Jack Bauer niet doden, maar hem in Londen voor de rechtbank brengen

Een sterke thriller op een boeiende maatschappelijke achtergrond. Vier sterren - plus !

Reacties op: Jacht op gerechtigheid in een 'vier-sterren plus' thriller

10
De macht van één man - Tony Schumacher
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners