Advertentie

'Winterland' is de eerste thriller van het auteurs duo Kim Faber & Anne Pedersen. Beide zijn journalist; hij bij de krant Politiken, zij bij de Deense televisie.

In Kopenhagen wordt een aanslag gepleegd tijdens de kerstmarkt met éénentwintig doden.
Aanvankelijk staat de politie met onderzoeksleider Signe Kristiansen voor een raadsel: een terroristische aanslag of een bendeoorlog ? Maar al vrij snel wijst alles in de richting van de eerste piste.
Haar vroegere collega Martin Juncker is door een professionele misstap verbannen naar een kleine politiepost in het provinciestadje Sandved. Doel is toezicht te houden op het grote asielcentrum dat daar is gevestigd. Al snel wordt hij geconfronteerd met een verkrachtingszaak en de moord op een koppel met een duister verleden.

Beide verhaallijnen ontwikkelen zich aanvankelijk volledig los van elkaar. Maar geleidelijk blijken er raakpunten te zijn tussen Signe's onderzoek in Kopenhagen en de moorden waarmee Juncker werd geconfronteerd. Er blijkt een direct verband te zijn tussen de aanslag op de kerstmarkt en het vermoorde koppel in Sandved.

Dat beide auteurs journalisten van beroep zijn merk je aan de schrijfstijl, zakelijk maar goed gedocumenteerd met sterke dialogen. Het boek leest dan ook vlot weg.
Ze weten de spanning geleidelijk op te bouwen tot een climax die eigenlijk in twee grote stappen gebeurt.

Een sterk aspect van het boek zijn ook de karakters, die mooi en levensecht zijn uitgewerkt. Daarbij hebben de auteurs ook veel oog voor de persoonlijke leefomstandigheden van de hoofdpersonages.
Een sterk aspect daarbij is de relatie van Martin Juncker met zijn demente vader en de vele spanningen die dit meebrengt.
De bladzijden waar het schrijnende en het hulpeloze leven van de demente vader wordt beschrijven behoren ongetwijfeld tot de sterkste uit het boek.

'Winterland' is een mooie thriller, maar ook een boek met een sterke maatschappelijke achtergrond. Uiteindelijk toont het hoe ver rechtsradicalen en joden haters in de samenleving willen gaan om hun doel te bereiken, maar ook over hun duistere relatie met islamitische terroristen. Of hoe tegenstrijdige belangen uiteindelijk een gemeenschappelijk doel kunnen dienen

Reacties op: Sterke thriller op een maatschappelijke achtergrond

74
Winterland - Kim Faber Janni Pedersen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker