Een minder overtuigend deel in de serie

Joyce Remmerswaal 24 december 2021
Dit is alweer het eenentwintigste boek van de Amerikaanse bestsellerauteur Daniel Silva met zijn seriepersonage Gabriel Allon in de hoofdrol. Helaas zijn een flink aantal delen niet in het Nederlands uitgegeven, maar de laatste delen gelukkig allemaal wel.

In Londen woont oude bekende Victor Orlov, de rijkste man van Rusland en een oude bekende uit de boeken, in ballingschap. Hij is vastberaden om de kleptomanen in het Kremlin te ontmaskeren en Rusland te bevrijden van hun macht. Helaas loopt dit anders en wordt hij vermoord. Meesterspion Gabriel Allon heeft zijn leven aan hem te danken en is dan ook vastberaden zijn moordenaar of moordenares te pakken. Dit brengt hem al snel in Geneve, waar Russisch geld wordt witgewassen en de celliste dat zat is.

De Celliste verwijst veel terug naar het eerste deel in de serie, De Moskou regels. Het is in mijn ogen wel een must om dit deel te hebben gelezen om beter in het verhaal te zitten. Daniel Silva doet namelijk niet aan introductie en gaat ervanuit dat je bekend bent met zijn eerdere boeken en bijbehorende personages. Het boek start direct in volle vaart, je wordt meegezogen in het angst en zoektocht naar de moordenaar.

De gebeurtenissen die volgen in het boek zijn haast te bizar voor woorden, maar wel waarheid helaas in deze steeds meer bizar wordende wereld. Daniel Silva weet alles zeer geloofwaardig over te brengen, maar het is wel wat veel. De hoofdrol is voor celliste Isabel Brenner, klokkenluider werkzaam bij de Rhinebank. Zij is Gabriel `s pilon om de moordenaar te pakken en het Kremlin pijn te doen.

De overtuigingskracht en gevoel van betrokkenheid die normaal heel sterk aanwezig zijn in de boeken van Daniel Silva, zijn wat minder in De Celliste. Het blijft een beetje meer abstract en de personages gaan niet echt leven. Ook is Gabriel in minder actieve vorm aanwezig, meer het meesterbrein in plaats van de meesterspion. Na eerdere delen valt dit deel een beetje tegen en gaat het verhaal minder leven.

Daarom geef ik het boek maar drie sterren.

Meer recensies van Joyce Remmerswaal