Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Vol emotie

Onderstroom is een verhaal dat al heel lang in het hoofd van Linda Jansma zit. Iedere keer als ze langs de zeilschool kwam op weg naar huis, ging haar fantasie met haar aan de haal. Dit was interessant om te horen tijdens het Crimecompagnie café op 2 maart in Utrecht en gaf extra input tijdens het lezen.

Hester is eigenaar van zeilschool Het Skûtsje, gelegen vlakbij het Sneekermeer. Haar jongste dochter Insa op gewelddadige wijze om het leven gekomen, dit deed haar huwelijk stranden en bracht de zeilschool in financiële problemen. Door twee jaar keihard werken komt de zeilschool er langzaam weer bovenop en zijn ze volgeboekt voor dit seizoen. Dan wordt er weer een vermoord meisje gevonden en ziet Hester direct de link met de dood van haar dochter Insa.

Het oogpunt in Onderstroom is voor het grootste deel die van Hester. Aan het begin van praktisch ieder hoofdstuk is er een cursief gedrukt gedeelte met haar flashback naar een eerdere gebeurtenis of herinnering. Dit is een sterke toevoeging aan het verhaal in het heden en geeft extra diepgang en achtergrond.

De spanning wordt opgevoerd mede door de hoeveelheid personages en verdachten gedurende het verhaal. Er is daadwerkelijke actieve spanning in de vorm van gebeurtenissen, maar zeker ook onderhuids.

Linda Jansma strooit met kleine details die je als lezer dwingen een aanname te maken, die je dan soms weer moet herzien. De grote vraag is: wie is te vertrouwen? Een cliffhanger hier en daar, laten je steeds sneller lezen. Je wil weten wat er in het heden gebeurd, maar zeker ook wat er twee jaar geleden met Insa is gebeurd.

De emoties in Onderstroom worden zo levensecht omschreven, dat je je identificeert met de personages. Je voelt hun pijn, angst en twijfel. Die emotie is zeer zeker ook aanwezig in de spectaculaire en zeer verrassend ontknoping. Zo knap hoe Linda Jansma je op het verkeerde been zet en je achteraf beseft dat je alle aanwijzingen hebt gemist.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Joyce Remmerswaal

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?