Een echte cosy crime met een dorp in de hoofdrol

Joyce Remmerswaal 02 november 2025
Samen met mijn eigen leesclub, de Ladies of crime op instagram, lazen we ‘De leesclub’ van Iris Boter. Direct toen we de titel zagen, besloten we dat we dit boek absoluut moesten lezen en gelukkig was LS uitgeverij zo aardig om ons een digitaal exemplaar beschikbaar te stellen. Heel erg bedankt hiervoor en uiteraard heeft dit mijn mening niet beïnvloed.

Ella van Beek woont weer bij haar grootouders, Yves en Fabi, in het dorp waar ze is opgegroeid. Ze voelt zich er al snel weer thuis en gaat met haar oma mee naar de plaatselijke leesclub waar lezen enigszins ondergeschikt is. De ochtend na de leesclub vindt Ella haar grootmoeder levenloos onder een omgevallen boekenkast. De politie gaat uit van een ongeluk, maar Ella is niet overtuigd en gaat op onderzoek.

Ella speurt niet als een rechercheur, maar dat maakt het ook een cosy crime boek. De spanning zat niet in de acties, maar er sluimerde wel continu spanning door in de tegenwerkingen die Ella kreeg en de vragen die werden opgeroepen. Het is allemaal gezellig in het dorp tot op bepaalde hoogte, maar er is duidelijk een geheim dat één of meerdere bewoners met zich meedragen.

De vraag of het echt een ongeluk was of toch een moord vormt het eerste deel van het plot en wat daar op volgt is boeiend, realistisch en vol van verschillende emoties. De personages voelen echt en je kan je er mee identificeren, mooi is opa Yves met zijn flinke dosis humor, die alles iets lichter maakt. Allemaal zijn ze goed uitgewerkt en verschijnen op je netvlies.

‘De leesclub’ is een echte cosy crime. Een dorp met de inwoners in de hoofdrol, niet alleen Ella die op zoek gaat naar de waarheid. Een boek met een dosis humor, dat je met plezier leest.

Meer recensies van Joyce Remmerswaal

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.