Jonge kinderen hebben prachtige dromen. Jongens denken bijvoorbeeld aan voetbal en vliegtuigen, meisjes dromen over paarden en ballet. Het nieuwste boek van Sanne Miltenburg De betoverde balletschoentjes past helemaal in deze belevingswereld.
Floortje en Lilian zijn vriendinnen en lopen samen naar de balletschool. Lilian danst heel goed en zit in de topklas. Floortje krijgt haar eerste les. De oefeningen vallen niet mee, ze vindt het moeilijk. Na de les hoort ze dat Lilian de hoofdrol mag dansen in De Bloemenfee. Floortje voelt de boosheid opkomen, dat wil ze ook. Wanneer er een wensster voorbij schiet steelt ze het danstalent van Lilian. Helpt dit om zo de hoofdrol te krijgen in de Bloemenfee?
De betoverde balletschoentjes is een prachtig verhaal om voor te lezen. De tekst is voor jonge kinderen goed te volgen, er staan geen moeilijke woorden in. Vanaf het begin zijn ze betrokken. Ze zien twee vriendinnen hand in hand naar de balletschool lopen. In het verhaal maken ze kennis met de emotie ‘jaloezie’. Wat doet dit? Hoe ga je ermee om? Mag je jaloers zijn? Een mooi gespreksonderwerp om over te praten in de kring.
Het is heel fijn dat ze in dit verhaal zien wat jaloezie doet. Floortje steelt het danstalent van Lilian, maar ziet even later in haar droom wat ze eigenlijk hoort te doen om net zo goed te worden: flink oefenen. Mooi om met kinderen te ontdekken dat ieder talenten heeft. Dat je door goed te oefenen talenten kunt ontwikkelen.
De illustraties zijn kleurrijk en sluiten aan bij het verhaal. Fantastisch vind ik dat juffrouw Rani getint is en dat het balletgroepje uit kinderen bestaat met verschillende nationaliteiten. Ook danst er een jongen mee. Jonge kinderen zien dat ballet niet alleen voor meisjes is. De kinderen herkennen de emoties van Floortje: het verdriet, de boosheid en blijdschap. Ze voelen dat het niet goed is wanneer Floortje het danstalent heeft gestolen. Tot slot genieten ze van de laatste prent en zien ze iedereen op het podium stralen. De vriendinnen hand in hand!
De betoverde balletschoentjes een mooi verhaal wat bijdraagt aan de sociaal emotionele ontwikkeling bij jonge kinderen.

Reacties op: Een verhaal over ballet, vriendschap en doorzetten.

4
De betoverde balletschoentjes - Sanne Miltenburg
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken