Een avontuurlijk kerstverhaal

Jufelsie 02 november 2023
Het is Kerstavond. Theo is alleen thuis en rommelt wat in een doos vol oude kerstversieringen. Hij hangt een roodborstje, een hobbelpaard, een blikken soldaatje en een engel in de boom. Wanneer hij uit het raam kijkt, denkt hij een vallende ster te zien. Met heel zijn hart doet hij een wens… hij wil niet alleen zijn!
Even later komt de kerstversiering in de boom tot leven en beleeft Theo een bijzondere kerstavond. Het wordt een kerst om nooit te vergeten.
De KerstWens is een mooi kerstverhaal geschreven door Katherine Rundell. Ze weet de lezer opnieuw met een geweldig avontuur te boeien. Jenny de Jonge heeft het voor ons vertaald. Kerstmis is het feest van licht en warmte en dit komt in hier mooi tot uitdrukking. Bij aanvang krijgen we een beeld van eenzaamheid, kapotte kerstversiering en een enkel cadeau onder de kerstboom. Door de wens van Theo verandert er veel. De kerstversiering wordt hersteld en krijgt glans, in de boom hangen de mooiste slingers, op tafel staat heerlijke kerstpudding en er ligt een stapel cadeaus klaar.
Het verhaal is prachtig opgebouwd. Een voor een speelt een van de vier oude versieringen een rol en wordt door Theo geholpen. De bladspiegel is duidelijk. Er is een afstand tussen de regels en het lettertype is rustig. Af en toe is er wat meer ruimte en begint een nieuw gedeelte. Tussen de tekst door vinden we prachtige sfeervolle tekeningen. Het is december, kerstnacht en koud. Theo, het roodborstje, het hobbelpaard, het blikken soldaatje en de engel zijn met een kleuraccentje goed te herkennen. De prenten zijn lekker groot. Ze staan op één of twee pagina’s. Zien we eerst Theo met de vier kerstversieringen, naarmate het verhaal vordert blijft er een kerstversiering achter. Op het eind galoppeert het hobbelpaard weg en zien we Theo opgerold, onder de kerstboom liggen.
Kerstfeest vier je samen en deze boodschap wordt gedeeld. De ouders van Theo krijgen een signaal van buitenaf zodat ze naar huis gaan. Samen delen ze herinneringen aan de eerste kerst en brengen ze Theo naar bed.
Katherine sluit het verhaal af met het gegeven dat het geen vallende ster is geweest. Het was een vliegtuig… die kan toveren als je geluk, liefde en Kerstmis aan je zijde hebt.

Meer recensies van Jufelsie