Een vrolijk, grappig verhaal. Een aanrader!
Beer is heel goed in dieren spotten. Hij wil dat graag met iedereen delen. In zijn boek Dieren spotten – Doe je zo! vertelt hij hoe je dat moet doen.
Ga samen met Beer op pad en krijg tips van hem om goed te spotten!
Dieren spotten – Dat doe je zo! van Aline Portman is zo grappig. Zodra je het boek openslaat, zie je beer op een grote steen zitten. In zijn oranje broek valt hij goed op. Met zijn verrekijker tuurt hij goed rond. Hij geeft goede raad maar ondertussen gebeurt er veel rondom Beer, wat hij niet ziet. Daar genieten de kinderen ontzettend van. We zien dieren wegspringen, in de lucht of over Beer lopen. Beer heeft niks in de gaten. Elke keer kijkt hij de andere kant op!
Aline Portman heeft een fantastisch verhaal geschreven vanuit het ik-perspectief. Tevens zit er voor de kinderen leuke herhaling in. Het lukt Beer niet om een dier te spotten. Zijn reactie is dan: ‘Maar vandaag hebben we geen geluk. Er is niets te zien.’ Enthousiast zeggen de kinderen deze zinnen met je mee. Het zorgt voor een grote betrokkenheid.
Iedere tip die we van Beer krijgen, om te leren spotten is vetgedrukt in de tekst. Tijdens het voorlezen kun je hier de klemtoon op leggen. Het laatste advies voor ons is een goede verrekijker gebruiken. We zien dan een leuk detail. Door een uitgesneden verrekijker ontdekken we ‘beer’. Uiteindelijk hebben wij wel veel dieren gespot. Een complete lijst vind je achterin het boek.
Iedere pagina trekt de aandacht. Soms verklapt een staart waar een dier zit of is het geen steen wat we zien, maar is het een schild van een schildpad. Hierbij is er ruimte om plaatsvervangende begrippen te oefenen.
De illustraties zijn prachtig. Met potlood zijn de dieren getekend. Fijne arceringen vullen grote vlakken. Eén kleur is de accentkleur. Dit is het warme oranje.
Met Dieren spotten – Doe je zo! wil Aline de lezers een boodschap meegeven. Er is altijd iets moois, iets spannends of iets nieuws in de natuur te ontdekken, als je maar goed genoeg kijkt!
Ga samen met Beer op pad en krijg tips van hem om goed te spotten!