Advertentie

De Kinderboekenweek 2020 heeft het thema ‘En toen”. In mijn groep zijn de kinderen een tijdmachine ingestapt en in de middeleeuwen terecht gekomen. De tijd van ridders, jonkvrouwen, schildknaapjes en prinsessen.
Het prentenboek “De ridderprinses” past perfect bij dit thema en de kinderen hebben genoten van dit boek.
De drie zonen van koning Wilfred de Welgeurende leren alles wat een koningszoon moet kunnen o.a. paardrijden, vechten met een zwaard en lans, en bevelen geven! Na drie zonen krijgen de koning en zijn vrouw een dochter: Violetta. De koning weet niet wat hij met zijn dochter aan moet en leert haar dezelfde dingen als haar broers. Violette is klein, mager en niet zo sterk. De oefeningen zijn erg zwaar voor haar, maar ze geeft niet op. Elke nacht oefent ze alles waar haar broers beter in zijn dan zij. Prinses Violetta wordt sneller en moediger. Voor haar 16e verjaardag organiseert haar vader een riddertoernooi. De winnaar krijgt de hand van Violetta. Dit wil ze niet en ze bedenkt een oplossing. Zonder dat iemand het merkt trekt Violetta zelf een zwart harnas aan en doet mee aan het toernooi. Welke ridder wint dit toernooi?
De ridderprinses van Cornelia Funke is een prachtig verhaal voor jonge kinderen, die van stoere ridders en prinsessen houden. Vanaf het begin zijn de kinderen betrokken en voelen ze de spanning in het verhaal. Ze krijgen medelijden met prinses Violettta omdat ze wordt uitgescholden en niet zo sterk is. Wanneer ze een plannetje bedenkt en ’s nachts haar bed uitkomt om te oefenen voelen de kinderen haar doorzettingsvermogen en stimuleren haar door te gaan. Het riddertoernooi is een wedstrijd, die de kinderen op het puntje van hun stoel volgen. Tot slot … de ontknoping en de ontlading bij de kinderen.
De illustraties van Kerstin Meyer dragen bij aan de verbeelding van de kinderen. Het zijn mooie tekeningen in warme kleuren, groot op een pagina of wat kleiner, met enkele regels tekst eronder. Details worden opgemerkt. Bijvoorbeeld de cijfers 1,2,3 bij de drie zonen, die naast de koning staan en het rode hart op het harnas van prinses Violetta. De kinderen herkennen de emoties van de personen in het verhaal. Fantastisch hoe deze zijn weergegeven. Er is o.a. verdriet, blijdschap, teleurstelling en opluchting.
De ridderprinses laat de kinderen zien dat je met doorzettingsvermogen eigen keuzes kunt maken.

Reacties op: Drie zonen en een prinses, die doorzet...

2
De ridderprinses - Cornelia Funke
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners