Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een nieuw jasje voor deze klassieker

Jufelsie 06 juni 2024
Op een mooie lentedag ruikt Mol de frisse lucht. Hij graaft zich naar boven en steekt zijn snuit boven de grond om vervolgens met vier poten tegelijk van blijdschap te springen. Even later zit hij rustig aan de waterkant en ziet een klein holletje. Al snel ontmoet hij Rat. Ze besluiten samen de rivier af te zakken. Mol leert zwemmen, roeien en maakt kennis met de wereld van de rivier. Rat nodigt Mol uit om bij hem te wonen. Samen met de andere vrienden Das en Pad beleven ze mooie avonturen in alle seizoenen van het jaar.
De wind in de wilgen van Kenneth Grahame is een klassieker, de eerste editie werd in 1908 gepubliceerd. Lou Peacock heeft zijn verhalen bewerkt en nu ligt er een nieuwe editie voor mij op tafel.
Op de voorkant zie je de twee vrienden: Mol en Rat. Ze hebben elkaar toevallig ontmoet, aan de oever van de rivier. Nadat ze samen gepicknickt hebben, zijn ze onafscheidelijk.
Het verhaal De wind in de wilgen is verdeeld in negen hoofdstukken met een mooie opbouw. Nadat Mol Rat heeft ontmoet, maakt hij kennis met Pad en later ook met Das. We ontdekken al snel dat Pad graag zijn eigen weg gaat, hij is arrogant en zelfingenomen. Gevoelens die voor de meeste kinderen niet zo bekend zijn. Er zit genoeg spanning in het verhaal. Vooral wanneer Pad in de gevangenis komt. Met behulp van de dochter van de bewaker weet hij te ontsnappen. We vinden het knap en we volgen Pad. Zijn terugtocht naar Paddenburg verloopt niet al te soepel en dit prikkelt de nieuwsgierigheid van de kinderen. Ze houden hun aandacht bij het verhaal.
Wanneer Pad bij het huis van Rat aankomt, hoort hij dat Paddenburg in beslag is genomen door de wezels en de hermelijnen. Hoe krijgt Pad zijn woning terug? De kinderen bedenken allerlei plannetjes voordat we verder lezen. Voordat de vrienden op expeditie gaan naar Paddenburg weet Mol de hermelijnen te plagen. Zo grappig. Het lukt om de woning terug te veroveren. Vanaf dat moment kunnen de vrienden zelfs ongestoord door het Wilde Woud lopen!
In het verhaal maken we kennis met verschillende gevoelens o.a. jaloezie, angst, trots en arrogantie. Heel fijn om deze emoties in een kringgesprek aan de orde te stellen. Herken je deze gevoelens? Hoe voelt het?
De illustraties zijn van Kate Hindley. Het zijn prachtige kleurrijke sfeervolle prenten. Mol en Rat zien er schattig uit en de kinderen sluiten deze vrienden meteen in hun hart. De tekeningen sluiten perfect aan, trekken de aandacht en we zien fijne details. Een insect tussen het riet, een vogeltje in een kooi of kleine schilderijen aan de wand.
Bij elk nieuw hoofdstuk heeft Kate om de titel een kadertje getekend. Het geeft het seizoen aan, waar dit hoofdstuk zich afspeelt. Kleine bloemetjes zien we in de lente en in de herfst heeft het kader bruingele bladeren.
De wind in de wilgen is een fijn voorleesboek, wat in elke boekenkast een plekje verdiend.
1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Jufelsie

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.