Advertentie

Wat een spannend boek is Hazelnootalarm van Géraldine Collet. Een boek wat voorgelezen kan worden in de herfst of ingezet kan worden tijdens een kringactiviteit waarbij aandacht is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling.
In het bos, hoog in de boom heeft Eekhoorn zijn hol. Hij heeft daar een voorraad hazelnootjes goed opgeborgen. Op een morgen ziet hij een wolf het bos inrennen. Alles wat hij tegenkomt eet hij op: een rond biggetje, een schaap, een klein meisje… Eekhoorn zegt niets, zolang de wolf hém maar niet te grazen neemt en van zijn voorraad afblijft. Wanneer de wolf zich heeft volgepropt en het bos heeft verlaten, komt Eekhoorn erachter dat iedereen is opgegeten. Een andere wolf met reuzehonger komt even later het bos insluipen. Is Eekhoorn nu nog veilig?
Kinderen zitten op het puntje van hun stoel te luisteren hoe het verhaal afloopt. Er is veel herhaling in het verhaal, waardoor kinderen soms al weten wat er gaat gebeuren. Een leuk detail in het verhaal is de connectie met het sprookje van Roodkapje. Ook daar ontmoeten we een hongerige wolf.
Op het eind ziet Eekhoorn hoe de wolf aan zijn voorraad komt. Hij raapt al zijn moed bij elkaar en spreekt de wolf toe. Die pakt de Eekhoorn en laat hem niet los. Gelukkig zijn er dieren in het bos die dit zien, zij komen bieden hulp.
Dit is de boodschap van het verhaal. Neem het voor de ander op als hij je nodig heeft, dan is de ander er ook voor jou. Dit krijgen kinderen mee.
De illustraties zijn van Sébastien Chebret. Ze zijn kleurrijk en grappig. Mooi om te zien dat zodra je het boek openslaat, je Eekhoorn heerlijk ontspannen in zijn hol vindt. Wanneer je door het grote gat kijkt, stap je als het ware het verhaal in. De wolf is de bedreiging, hij wordt donker weergegeven en huppelt als een schim over de bladzijden.
Met Hazelnootalarm verzamel je al je moed en durf je het voor anderen op te nemen!


Reacties op: Hazelnootalarm

2
Hazelnootalarm - Géraldine Collet
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners