Word jij een stuifmeelspeurder?
Een feitje: bloemen helpen om voedsel te maken, door iets mysterieus dat bestuiving heet. Hoe ze dat doen? Kijk mee in het boek ‘De stuifmeelspeurders’ en neem deel aan het grote Bestuivingsonderzoek!
Zodra je het boek openslaat, bezoek je een prachtige buurtuin. In verschillende borders bloeien kleurige bloemen. Er wordt goed voor ze gezorgd. We zien ook vlinders en bijtjes rondom de bloemen vliegen. Een meisje, in een gele jurk stelt zichzelf een aantal vragen en prikkelt hiermee ook onze nieuwsgierigheid.
De stuifmeelspeurders is een informatief boek voor jonge kinderen. De fleurige omslag laat al zien, dat we iets gaan onderzoeken. De kinderen herkennen de loep. Ze nemen dit voorwerp graag mee naar buiten om op zoek te gaan naar kriebelbeestjes. In dit boek gaan we met de loep, naar stuifmeel op zoek en horen we interessante feitjes. Het boek is zeer aantrekkelijk. Dit komt door de prachtige afbeeldingen en door de leuke flapjes, waar iedere keer een verrassing achter zit. Zo slaan we o.a. een bloem open en ontdekken we alle kleine onderdelen. Verderop kijken we in de kern van een stuifmeelkorrel en zien we bestuivers aan het werk. De tuin, die achterin het boek openklapt is helemaal fantastisch. Iedereen krijgt het gevoel daar in te staan.
Deborah Hocking heeft veel informatie voor ons verzameld en deze wordt op een prettige manier aan ons overgedragen. In het boek staan duidelijke tekstblokken die begrippen zoals zelf – en kruisbestuiving uitleggen en vragen beantwoorden. Alles staat in begrijpelijke taal. Verder vliegen heel veel kleine bijen rond. Zij zijn vrolijk en vallen met hun geel zwarte lijfje goed op. Voor de bestuiving zijn zij heel belangrijk. Nu, in het boek delen ze leuke, interessante feitjes met ons. Onder de indruk zijn we van de bonte maki, de gekko en de galago’s. Naast vogels, vleermuizen en insecten spelen zij ook een rol in het verspreiden van stuifmeel.
Naast de tekst heeft Deborah ook voor de prachtige tekeningen gezorgd. We genieten van elke prent. De kleurige bloemen, de insecten en andere beestjes… ze trekken allemaal onze aandacht. Ook zijn we op iedere bladzijde op zoek naar de stuifmeelspeurders. Dit zijn de drie kinderen, die het stuifmeelonderzoek met ons zijn begonnen.
Nadat we heel veel informatie hebben gehoord, krijgen we de uitdaging om een bestuivings-toverstaf te maken. Achterin het boek staat stap voor stap beschreven hoe we te werk kunnen gaan. Natuurlijk volgt dan een eigen bestuivingsonderzoek!
‘De stuifmeelspeurders (en hoe bloemen voor voedsel zorgen)’ is een geweldig boek voor natuurliefhebbers van elke leeftijd. Een aanrader om toe te voegen in de boekenkast van de ontdek – of leeshoek. Met dit boek wordt ieder kind een stuifmeelspeurder!