De kleine tuinman is onmisbaar!

Jufelsie 08 mei 2025
Zodra ik de omslag laat zien en de titel De kleine tuinman ‘voorlees, roept dit vragen op bij de kinderen. ‘Wie is die tuinman?’, ‘Wat doet die mol daar in de molshoop? Meteen willen ze antwoorden en is er aandacht voor het verhaal.
Het is een prachtige lentedag. Oma Struik heeft zin om in haar tuin te werken. Ze haalt een emmer, een schoffel en een tuinschaar uit het schuurtje. Enthousiast gaat ze aan de slag tot dat… ze een molshoop ontdekt. Oma Struik is radeloos en besluit de mol weg te jagen. Terwijl ze flink bezig is, komt haar kleinzoon Charlie uit school. Hij vertelt dat een mol een heel bijzonder dier is en onder de grond heel belangrijk werk verricht. Deze kleine tuinman is onmisbaar!
Wat is ‘De kleine tuinman’ een prachtig verhaal. De originele tekst is in het Duits en geschreven door Friederike Steil. Maria van Donkelaar heeft het voor ons vertaald. Ze heeft dat goed gedaan. Het verhaal heeft een mooie opbouw. We zien oma Struik in haar tuin bezig, ze snoeit, spit de aarde om en plant nieuwe plantjes. Niks aan de hand… maar dan wordt ze boos. Zodra de kinderen dit horen, komen er reacties los. Veel kinderen weten wat over de mol te vertellen en informatie wordt uitgewisseld. Charlie, de kleinzoon weet ook veel. Op een fijne manier wordt zijn kennis over de mol overgedragen. Oma is onder de indruk en sluit vriendschap met de mol. Vanaf die dag harkt ze elke molshoop glad. Achterin het boek staat alles nog eens netjes in een informatief blok vermeld. We ontdekken ook een mooie afbeelding van de mol. In kleine tekstblokken lezen we feitjes en leuke weetjes over dit dier.
Naast de tekst heeft Friederike voor de illustraties gezorgd. Prachtige kleurrijke prenten met mooie details. De kleine mol zorgt voor humor. Hij is slim en heeft onder de grond zijn eigen avontuur. Aan de binnenkant van de omslag zie je welke klusjes oma Struik en Charlie in de tuin doen. Samen met de kinderen bekijken we de tekeningen. Er is herkenning en we benoemen het gereedschap. Op een fijne manier wordt er gewerkt aan de woordenschat.
De kleine tuinman is een prentenboek wat aansluit bij de thema’s: in de tuin of dieren rondom huis. Een boek waar we van begin tot het eind van genieten!

Meer recensies van Jufelsie