Een boek boordevol weetjes en feitjes.
Wow, dit is zo’n geweldige serie boeken: Mijn eerste … van Zoë Ingram. Het zijn prachtige informatieve boeken. Mijn eerste boerderijdierenboek ligt nu in de winkels. Eerder verschenen o.a. Mijn eerste kriebelbeestjesboek, Mijn eerste vogelboek en Mijn eerste bosdierenboek.
In het nieuwste boek ontdekken we twintig dieren, die op en rondom de boerderij leven. Wanneer je aan de kinderen vraagt welke dieren daar wonen, antwoorden ze direct: een varken, koe, kippen en geiten. Maar ook ganzen, dwerggeiten, alpaca’s en kalkoenen zijn er te vinden.
Ieder dier is prachtig getekend en herkenbaar. Ze zien er uit alsof ze zo van het erf aflopen. Daarbij kom je van alles te weten. Leuke weetjes en bijzondere feitjes. Je leest eerst een inleidend stukje tekst waarin verteld wordt waarom het dier op de boerderij te vinden is. De meeste dieren zijn zoogdieren en vogels, maar verrassend in dit boek is de zalm, een vis. Deze vis wordt gekweekt om het vlees. De Latijnse namen staan bij alle dieren vermeld. Dit vinden ze altijd grappig om te horen. In een duidelijk kader staan, onder elkaar enkele dierenfeiten: gewicht, voedsel, levensduur en hoeveel jongen het dier krijgt. Een leuke uitdaging om enkele dieren te vergelijken. Zijn er overeenkomsten. Wat zijn de grootste verschillen? Al deze informatie wordt in begrijpelijke taal gegeven. Moeilijke woorden ontdekken we niet.
Achter in het boek vinden we weer een mooi register. Een kind kan aankruisen welk dier hij op een boerderij of onderweg heeft gezien. De dieren staan in willekeurige volgorde met daarbij vermeld de bladzijde, waar informatie over dit te dier te vinden is.
Mijn eerste boerderijdierenboek is een mooie aanvulling in deze serie. Benieuwd waar Zoë Ingram de volgende keer meekomt…