Intrigerend en meeslepend

JuneNods 01 december 2024
Moederliefde

Met Femmy ten Cate kwam ik in contact toen we deelnamen aan dezelfde mediatraining. Ze vroeg me om haar boek ‘Moederliefde’ te recenseren en dat past precies in het genre dat ik graag lees (of kijk). Haar romandebuut én een thriller. Mijn volgende boek wordt een thriller, dus was het lezen van haar boek nog leerzaam ook.

Wanneer Lenny is afgestudeerd en succesvol is als journalist bij Oog wordt hij door zijn moeder in een kelder opgesloten. De kelder is ingericht als appartement om Lenny het idee te geven dat hij er lang zal verblijven.
De sleutel tot zijn vrijlating is dat hij zijn moeder vertelt waarom zij dit heeft gedaan. Hij heeft geen idee.
Lenny duikt in zijn verleden en laat de gebeurtenissen de revue passeren. Hij pijnigt zijn geheugen en vele pijnlijke, serieuze en alledaagse herinneringen vullen de kelder waarin hij opgesloten zit. Gaandeweg ontrolt zich de familiegeschiedenis.

We leren zijn moeder kennen als overbezorgd, die haar gezin met de beste bedoelingen probeert te sturen. Maar haar narcistische persoonlijkheid staat in de weg.
We leren zijn vader kennen, die een methode heeft gevonden om het leven naast zijn vrouw te verdragen.
In het leven van Agaath, de zus van zijn moeder, is een traumatische gebeurtenis gebeurd, die ook traumatisch zal blijken voor de hoofdpersoon. Langzaam leren we de hoofdpersoon kennen. Een zachte, aardige en intelligente jongeman met enorme schuldgevoelens.
De diepere lagen in de familiegeschiedenis maken duidelijk hoe de individuen zijn gevormd door de gebeurtenissen in hun leven.

Het is een boek om in een keer uit te lezen. Het boek grijpt je bij de keel vanaf de eerste bladzijde. Boeiend en spannend, vol verrassende wendingen. Het leest lekker door.
‘Moederliefde’ is geschreven vanuit de zoon, die de situatie waarin hij terecht is gekomen beschouwend beschrijft.
Ondertussen blijft zijn moeder onvermurwbaar en eisen dat hij moet zeggen wat haar reden is om hem op te sluiten. Ze blijft herhalen dat het voor zijn bestwil is. Voor de lezer blijft het lang onwerkelijk en overheerst het gevoel dat het nooit goed kan zijn voor haar zoon.

De gebeurtenissen heeft Femmy ten Cate heel geloofwaardig neergezet en beschreven in een makkelijk en toegankelijk te lezen stijl. De dialogen zijn sterk. Het is heel knap hoe de schrijfster de verhalen aaneenrijgt, terwijl de hoofdpersoon zich afgezonderd in een kelder bevindt.

June Nods
auteur “Geen schaduw zonder licht”
16 oktober 2024

Meer recensies van JuneNods