Woensdagvoorleestip: de magie van alledaagse natuur
Je kunt Meara en haar opa al kennen van een eerder prentenboek van Paddy Donnelly, Het meer dat verdwijnt. Ook in dat verhaal is de grote liefde die de Ierse prentenboekmaker voelt voor de natuur duidelijk merkbaar. Hij grijpt voor deze voorleesboeken graag terug op de verhalen die hij in zijn jeugd hoorde, die vol magie en verwondering zitten. De gouden haas is een prentenboek vol diepe kleuren, prachtige illustraties en vooral heel veel liefde. Niet alleen voor de natuur, maar ook tussen opa en Meara. Opa leert haar naar de natuur kijken zoals hij dat ooit zelf van zijn grootvader leerde: juist het kleine en alledaagse om ons heen is wonderbaarlijker dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Wist jij bijvoorbeeld dat een distelvlinder in zes generaties een reis rond de wereld aflegt? En dat de doodgewone paardenbloem een van de belangrijkste en nuttigste planten is?
Het zijn dit soort verhalen waardoor je De gouden haas met open mond leest, want Meara's opa weet een heleboel te vertellen. De kleuren en verhalen springen van de pagina's en zorgen ervoor dat je zin krijgt om de natuur in te trekken. De illustraties zijn overladen met een gouden gloed, die natuurlijk past in het thema van de titulaire gouden haas. Het zonlicht verlicht glanzende veren in nesten en de doorzichtige kwallen in het water, waardoor ze een magisch tintje krijgen. Zo mooi, lijkt Paddy Donnelly te zeggen, is de natuur als je ernaar kijkt. Elke illustratie is een momentopname binnen de grote ontdekkingstocht van opa en Meara. Aaneengeregen zijn ze het verhaal, maar daarnaast staat elke illustratie op zichzelf, als een mini-wereld vol details om je in te verliezen. Je voelt overal om je heen de harmonie met de natuur, het even samen oplopen met het leven om je heen.
Wanneer je voor het eerst een haas verstopt ziet, realiseer je je dat je die waarschijnlijk wel vaker zult kunnen vinden. Hij zit in een schaduw die op het gras valt, in de rimpels van het water en op de ruimte tussen de bomen. De ene keer vind je hem makkelijk, een andere keer moet je goed zoeken. Hij is ongrijpbaar en toch dichtbij. Net wanneer je je er helemaal bij neer hebt gelegd dat gouden hazen niet écht bestaan en dat je het als metafoor moet lezen, vertelt Paddy Donnelly je op de allerlaatste bladzijde, de infopagina, dat gouden hazen door een genetische mutatie wel degelijk voorkomen op een klein Iers eilandje. Het is de perfecte afsluiter voor een prentenboek dat je wijst op de wonderen van het alledaagse en net als Meara zou je het liefst direct een natuurdagboek vullen met alles dat je hebt gezien. Wist je dat sommige kwallen het eeuwig leven hebben? En dat ijsvogeltjes zich graag verstoppen in holletjes onder de grond?
Thema's
Natuur, verbeelding, familie, ontdekken.
Leeftijd
De gouden haas lees je het beste voor aan kinderen vanaf een jaar of vier. Het prentenboek heeft aardig wat tekst en om goed te begrijpen dat de gouden haas een metafoor is, kunnen ze beter wat ouder zijn. Vanaf deze leeftijd kun je ook goed met ze op ontdekkingstocht door de natuur.
Hoe lees je dit voor?
Lees het verhaal voor en betover je (voorlees)kind met de prachtige illustraties en het verhaal. Ga daarna terug en blijf bij elke pagina even stilstaan. Zie je de haas? Wat valt er allemaal te beleven in de natuur op deze pagina en waar zijn de mooiste plekjes natuur bij jou in de buurt? Met dit prentenboek kun je heel goed de liefde voor natuur aanwakkeren. Bouw net als opa en Meara aan jullie band met de natuur en elkaar.
Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Elke woensdag tippen Hebban en De Nationale Voorleesdagen een nieuw voorleesboek. Volg het Hebban-account van de Woensdagvoorleestip om niets te missen.
Reageer op deze recensie