Er worden spiegels voorgehouden. Topboek!

Jürgen Nakielski Jürgen Nakielski
10 mrt 2026

Het hele boek zit boordevol filosofische bespiegelingen over mens en dier (en de combinatie), natuurweetjes en leuke, diepe, overdachte en soms geestige opvattingen over geloof en religie. Dat maakt dat het boek zelfs zonder rekening te houden met het verhaal al wel wat boeiends bevat. En dat verhaal, dat is mooi uitgewerkt en vooral heel mooi verweven met bovenstaande weetjes en wijsheden, wat het boek gewoon een hele mooie 'ode aan de kracht van het verhaal' maakt.
Leuke schrijfstijl ook, en goed vertaald. En een goed uitgekiende opbouw. Ondanks het feit dat de hoofdmoot van het boek zich afspeelt in en rond de reddingssloep, valt de schrijver niet gauw zomaar in herhaling en raakt hij niet snel uitverteld. De herhalingen zijn goed gekozen, maar de verschillende passages worden telkens gekleurd door mooi beschreven details of kleine en grotere gebeurtenissen. Iets schijnbaar banaals als het wel of niet vangen van een vis wordt soms door een combinatie van spanning, filosofische redeneringen over 'mens zijn', weetjes over religie en dierentuinanekdotes verworven tot een meeslepend stukje proza. Ik was alleszins een pak vaker geboeid dan verveeld (wat weliswaar soms gebeurde, maar eerder weinig en licht).
En ja, er worden geregeld spiegels voorgehouden, zeker bij het toewerken naar het einde.

Meer recensies van Jürgen Nakielski