Recensie "nooit meer"

Justine123 19 januari 2023
It Ends With Us ( of de Nederlandse vertaling“nooit meer”) van Colleen Hoover vertelt een verhaal over een meisje Lily Bloom. Lilly’s jeugd is niet altijd makkelijk geweest. Haar ouders hadden een niet zo gezonde relatie. Zo mishandelde haar vader haar moeder regelmatig. Vaak zonder enige reden. Lily zorgde voor een dakloze jongen, Atlas, die net een paar jaar ouder is dan zij was. Hij woonde in een leegstaand huis tegenover Lilly en ging naar de zelfde middelbare school als zij. In het boek is Lilly inmiddels al jong volwassen en woont zij in Bosten waar zij smoorverliefd wordt op de knappe neurochirurg Ryle. Alles in het leven van Lilly lijkt ineens te goed om waar te zijn. Hij is een koppige, gevoelige maar wel tikkeltje arrogante man die dol is op Lily. Hun opbloeiende relatie brengt herinneringen terug aan Atlas, haar eerste liefde waarmee ze heel veel heeft meegemaakt. Lily heeft het niet altijd makkelijk gehad, maar dat heeft haar nooit weerhouden om hard te werken aan het leven dat ze wil. Als Atlas weer opduikt in haar leven, komt alles wat Lilly heeft opgebouwd in gevaar. Lily komt in een moeilijke situatie terecht, waarin ze voor zichzelf op moet komen, zodat haar verleden zich niet herhaald.

Colleen Hoover is een enorm populaire schrijfster onder de jongvolwassenen. Ze heeft een gedetailleerde schrijfstijl waarbij ze alles tot diep in de details beschrijft, maar het leest razend snel weg. Haar romans verschijnen sinds 2014 in het Nederlands en ze raakt al jaren haar lezers met het schrijven van haar emotionele verhalen. Ze won drie jaar op rij – van 2015 tot 2017- de Goodreads Choise Award voor beste romantische fictie en staat weken lang boven aan bij de bestsellerlijsten. In haar boeken staan de genres ‘romance’, ‘spanning’, ‘sterke personages’ en ‘onverwachte twists’ centraal. Ze is één van de populairste romance-auteurs van nu. Colleen Hoover schreef net als dit emotionele verhaal vele boeken met persoonlijke ervaringen uit haar leven.

Dit boek zit vol met verassingen en veel verschillende gevoelens. Ik vind het erg fijn om te lezen omdat het echt een boek is waar je heel snel doorheen gaat omdat je constant door wilt lezen. Normaal lees ik niet zo snel een boek uit en vind ik het na een tijdje niet meer interessant, maar bij dit verhaal werd ik er echt in gesleurd en kon ik me helemaal inleven in de personages. Ook omdat Lily, de hoofdpersoon, een meisje is en nog niet zo oud is. Het thema van het boek gaat vooral over liefde en alles daar omheen. Zelf houd ik van het genre romantiek, dus vind ik dit boek daarom extra leuk. Lily, de hoofdpersonage, heeft een ‘round personage’ omdat ze uitgebreid wordt beschreven en je komt door daden en acties in het verhaal veel meer te weten over haar. Tijdens het lezen van het boek vond ik het erg leuk om haar langzamerhand dus ook beter te begrijpen en te leren kennen. Nooit meer is een non-lineair boek, niet in de juiste volgorde. Er worden flashbacks in beschreven over het verleden van Lily en er komt een tijdsprong in het boek voor. Dat vind ik een creatieve toevoeging aan het verhaal, omdat in plaats van dat het verhaal chronologisch werd verteld er flashbacks tussen kwamen en je meer over het verleden van Lily te weten kwam. Het verhaal speelt zich af in Boston waar Lily woont, ze is naar Boston verhuist en daar wil zij haar dromen waar maken. In het boek verteld ze duidelijk hoe mooi ze Boston vind en ze laat het overkomen als een hele fijne plek om te zijn.
Raad ik dit boek aan? Zeker!