Prachtig, beklemmend en confronterend.
‘Het bewind van de gelukkigen’ is een net zo prachtige als beklemmende roman. Het verhaal vertelt over een Europa als dictatuur, nadat een rechts-populistische beweging op democratische wijze aan de macht is gekomen.
Nelleke Noordervliet weet op uitmuntende wijze te beschrijven dat er geen absoluut goed of kwaad is in de wereld. Er zijn mensen, keuzes en gevolgen. Er is een partij aan de macht met verschikkingen en toch ook goede bedoelingen en er is een verzet dat het ook goed bedoelt, maar wellicht net zo verschrikkelijk kan zijn. En wat doe je dan, als mens. Welke keuzes maak je? Ook stemt de roman tot zelfreflectie, want ook nu gebeuren er dingen waar wij eerst verbaasd om grinniken om dan toch te moeten constateren dat er dingen veranderen die we nooit voor mogelijk hadden geacht.
‘Ik herinner me dat we hard moesten lachen. Het gevaar dient zich soms aan als zijn eigen satire. We kunnen het gewoon niet geloven.’
Een roman over een wereld die compleet anders is dan de onze, maar toch goed voor te stellen is. Een roman die dwingt tot nadenken en tot begrip voor mensen en hun keuzes. Prachtig, beklemmend en confronterend.