Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Wat is werkelijkheid, verbeelding of waanzin?

Karin Bisschops 27 juli 2019
Lydia van Houten, Amsterdam 24 april 1972) groeide op in een probleemgezin. Daardoor creëert ze al snel droomwerelden waarin ze naar toe vlucht en zich veilig voelt. Haar eerste fantasy serie komt hier dan ook uit voort. Op veertienjarige leeftijd spijbelt ze veel omdat ze op school wordt gepest en is te vinden in de Arnhemse bibliotheek. Haar persoonlijke ervaringen mixt ze met fictie waardoor haar boeken levensecht en erg beeldend aanvoelen. Vanaf 2015 nam ze een besluit om fulltime schrijver te worden. Ze schrijft dan voornamelijk thrillers waarbij ze wordt beïnvloed door een aantal grote schrijvers zoals: George Orwell, Ayn Rand, Nicci French, Tolkien en Stephen King.
Ruis is het tweede boek met Mikayla Jackson in de hoofdrol.

De cover straalt kou uit. Een wegrennende vrouw door de sneeuw naar een zwart bos. Mooie kleurcombinatie en in de lijn van het eerste boek met Mikayla nl. Het vervloekte huis.

Het verhaal gaat verder waar Het vervloekte huis is geëindigd.
Mikayla Jackson woont in het huis van haar overleden man in Canada. Ze lijdt aan geheugenverlies en heeft een vreemde hoofdpijn. De inwoners uit het afgelegen dorp Rocky Roads willen haar wel helpen maar Mikayla vertrouwt het niet. Ze voelt dat er iets goed mis is en denkt dat het psychiatrisch ziekenhuis Westwood hier iets mee te maken heeft. Het bevat een groot geheim en er gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.
Wat is echt? Wat is verbeelding? Of wordt Mikayla nu echt gek?

Het is wenselijk om eerst Het vervloekte huis te lezen zodat je voldoende informatie hebt over de hoofdpersoon Mikayla Jackson.
Op de cover staat Werkelijkheid, verbeelding, waanzin? En dit klopt volledig. De lezer wordt gedurende het verhaal heen en weer geslingerd tussen deze drie en het een en ander is erg verwarrend. Dit wordt nog versterkt omdat je in het hoofd van Mikayla zit.
Het verhaal is verdeeld in drie delen: Schemering, Waanzin en Alpha-TPR en is geschreven in een beeldende, haast filmische schrijfstijl.
Ondanks de verwarring die je tijdens het lezen voelt, moet je doorlezen om uiteindelijk bij het einde aan te komen. Het einde dat heel anders is dan je verwachtte.
In Westwood gebeuren gruwelijke dingen en langzaam ontdek je de waarheid.
De titel Ruis is goed gekozen: tijdens het lezen lijkt het alsof er een grote ruis in je hoofd zit: precies de bedoeling van van Houten.
De wendingen die Lydia in het verhaal verwerkt en de gruwelijkheden die ze niet schuwt, maakt het dat het geen standaard thriller is. De invloed van bovenstaande auteurs en haar persoonlijke ervaringen zijn duidelijk voelbaar.
Ruis is een buitengewone thriller met horror- en waanbeelden erin verwerkt die de lezer nog lang laat nadenken over wat is werkelijkheid, verbeelding of waanzin.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karin Bisschops

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.