Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Gruwelijk goed!

Karin K. 22 februari 2023
Terrence Lauerhohn is een Nederlandse auteur die al aardig wat thrillers op zijn naam heeft staan. Toch is Kluizenaar voor mij pas het eerste boek dat ik van hem lees. Ik mocht het lezen voor Thrillerlezers!

Kluizenaar verteld het verhaal van de eenzame Bertrand, de enige inwoner van het fictieve dorpje Straatendamme, die op enig moment bezoek krijgt van een jonge vrouw. Hij heeft een bizarre hobby, en zij hoort stemmen in haar hoofd. In wezen zijn ze allebei niet gewelddadig, maar ze zijn wel allebei bereid tot het uiterste te gaan om dat wat hun lief is te verdedigen. Wat volgt is een waanzinnige en dodelijke jacht.

Als ik begin te lezen in Kluizenaar is het meteen de korte proloog die mij intrigeert. De jonge Bertrand heeft een nauwe band met zijn moeder. Zij laat oogluikend toe dat haar Bertje een bijzondere hobby heeft. Een hobby waarvan zijn vader niets wil weten. Wat is er nu zo vreselijk aan Bertje zijn hobby dat de vader koste wat het kost die in de kiem wil smoren? Verborgen wil houden?
Na de proloog gaat het verhaal pas na vele jaren verder. Bertrand is inmiddels een man van respectabele leeftijd, zijn ouders leven niet meer en bovendien is hij als enige inwoner nog over van zijn geboortedorpje. De jonge vrouw, de zij-persoon die pas later een naam zal krijgen, doet haar intrede in het verhaal. Ze lijdt aan waanbeelden en geheugenverlies en hoort meerdere stemmen in haar hoofd. De nachtmerrie achtige waanbeelden die door Terrence worden geschetst beleef je zelf mee, al kijkend door de ogen van de vrouw. Ze zijn beeldend en gruwelijk en doen mij denken aan bizarre hallucinaties. Is het waan of is het werkelijkheid?

Geregeld wordt er in het verhaal gesprongen in tijd en vernemen we via die kleine flashbacks iets uit het verleden van Bertrand en zijn moeder. Een moeder die een enorm belangrijke rol vertolkte in het leven van haar zoon en die al op jonge leeftijd kwam te overlijden. En ook over de vrouw, die op haar beurt wanhopige pogingen doet om haar geheugen naar boven te krijgen. Haar worstelingen met zichzelf komen echt en beangstigend over. Hoe meer je op deze manier te weten komt, hoe duisterder het verhaal wordt.

Het begin van het verhaal heeft even zijn tijd nodig maar zodra de twee hoofdpersonages gestalte hebben gekregen, en je als lezer een beetje gewend bent aan het ‘bizarre’ dat af en toe zijn intrede doet, kan je het niet meer wegleggen. Gruwelijke scénes worden afgewisseld met een zwart soort cynische humor die je als lezer alleen maar doet lachen en het bij tijd en wijle grotesk aandoende geweld deed mij denken aan de films van de Gebroeders Coen. Je moet er van houden, maar ik vind het geweldig!

Terrence heeft een heel prettige en erg beeldende manier van schrijven, waarbij ik blij was dat ik de scénes nog net niet kon ruiken. Mooie zinnen met beeldende vergelijkingen laten de gruwel tot leven komen en worden afgewisseld met die al eerder genoemde zwarte, soms bizarre soort humor. Verder zijn er slechts een handjevol personages waarvan Bertrand en de zij-persoon de schitterende alsmede zwaar gestoorde middelpunten zijn en dat alles te midden van een piepklein verlaten dorpje aan de Schelde. Denk niet dat het hierdoor wat weinig ‘body’ heeft, in tegendeel. Wat volgt is een duister Kat en Muis spel en hoe verder je in het verhaal zit hoe sneller de situaties escaleren. Het meest grappige is nog wel dat ik in het begin echt een soort van ‘ach gossie’ gevoel had voor Bertrand. Heb ik dat gevoel tot het bittere einde weten te behouden? Haha!

Het einde is een ware climax. Alle stukjes vallen op zijn plek. En ik? Ik moet eerst echt even bijkomen. Bertje zit onder mijn huid, erger nog hij zit in mijn hoofd. Even nog niet aan eten denken nu. Als ik vannacht maar geen stemmen ga horen…

Ik geef Kluizenaar 5 vette sterren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karin K.

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumouin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.