Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Keihard en gruwelijk!

Karin K. 08 oktober 2023
Het laatste arrondissement van Terrence Lauerhohn. Tevens gelezen voor Thrillerlezers!

Dit boek is een herbewerking van het boek Nirwana dat is uitgebracht in 2016 en het telt ook 40 pagina’s extra. Het is een donkere dystopische thriller dat een samenleving laat zien, Stad Holland genaamd, die is opgesplitst in een ‘braaf’ en veilig deel en een deel dat bestaat uit een duister getto. In dit getto kan elke perverse gedachte ten uitvoer gebracht worden, als men maar betaald want de Neoliberaalse regering knijpt graag een oogje toe. De outcasts die hier terecht komen, in dit laatste arrondissement, proberen de naargeestigheid en uitzichtloosheid van het leven te ontvluchten door middel van de drug Nirwana, ook wel N.R. One genaamd. Eenmaal in de greep van deze drug beleef je de mooiste trip en ziet alles er rooskleurig uit. Helaas… eenmaal uitgewerkt en weer terug op aarde slaat de pikzwarte werkelijkheid weer kei en keihard toe.

Dara, een mooi 15 jarig meisje is onder invloed van Nirwana in dit slechte getto-deel beland en  probeert er te overleven samen met haar jonge pooiertje Uwen en vriendje Ronnie. Zij zijn beiden ook verslaafd aan de Nirwana. Gedrieën zoeken ze dagelijks hun heil in een nieuwe dosis, bij elkaar verkregen door Dara die haar lichaam verkoopt aan elke perverse figuur die bereid is te betalen met geld of met drugs.

Het is dus een grauw en grimmig verhaal met een inktzwarte sfeer. Geen Lauerhohnse humor in dit boek, geen lichtvoetigheid of mooi taalgebruik en geen opsmuk. Wel een koude harde wereld. In deze wereld probeert Dara’s vader Simon te infiltreren om zijn geliefde dochter op tijd terug te vinden voordat het te laat is, want niemand wordt oud in Het laatste arrondissement. Hij gaat hiervoor de strijd aan met ‘De regisseur’ die heel andere plannen heeft met het mooie verslaafde meisje, en wie zal er als winnaar uit deze onverbeterlijke strijd komen?

Een hard maar boeiend verhaal dat de lezer die dit aandurft (want wellicht wat minder voor de aller teerhartigste lezer) meeneemt naar de zelfkant van een dystopische toekomstige maatschappij waar je zelf nooit en te nimmer in terecht hoopt te komen. Het stemt je somber en doet je soms walgen. Daarna ben je ook weer dankbaar om, met het dichtslaan van het boek, weer terug te kunnen keren in de veilige omgeving van eigen huis en haard.

Ik geef het 3,75 sterren.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karin K.

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?