Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ontroerend en adembenemend verhaal en beslist een must-read!

Karina1984 23 oktober 2022
Een dertienjarig meisje, Puja, is erg onzeker over haar uiterlijk. Ze heeft een moedervlek in haar gezicht en draagt daarom een hoofddoek. Het liefst zou ze zichzelf verstoppen en onzichtbaar worden. Ze groeit op in een arm gezin met vijf kinderen. Om te ontsnappen aan een gedwongen huwelijk, vlucht ze weg van huis naar Sri Lanka. Daar leeft ze ondergedoken en bedelt ze elke dag bij een tempel. Wanneer ze haar vaste plekje inneemt, krijgt ze enkele muntstukken van een in het wit geklede oude man, meneer Gakpo. Meneer Gakpo heeft een bloemenwinkel en Puja leert hem beter kennen. Ze worden vrienden en hij leert Puja van zichzelf houden en dat het best oké is om anders te zijn!

Dit ontroerende en adembenemende verhaal trekt meteen je aandacht door de kleurrijke cover van een meisje met een hoofddoek, omgeven door verschillende planten en fleurige bloemen. De intrigerende titel en het fascinerende verhaal nemen je mee door Sri Lanka. Thema’s zoals uithuwelijking, kinderarbeid, ongelijkheid en anders zijn komen zeer mooi aan bod.
Jeroen Franck, auteur van dit krachtige boek, heeft een zeer vlotte schrijfstijl die je door het verhaal doet vliegen. Hij weet je te raken met zijn aangrijpende schrijfstijl:
“Ze wandelde het liefst door de botanische tuin, het lichtpuntje in deze grauwe stad. De verschillende kleuren lieten haar zien dat niet alles zwart was in deze wereld.”
De vriendschap tussen Puja en de oude man in het verhaal groeit naarmate het verhaal vordert. De vergelijking van Puja met een kadupulbloem is bijzonder origineel en hartverwarmend. De betekenis hiervan wordt zeer mooi voorgesteld in het boek.
Wanneer je het boek uitleest, ga dan beslist op zoek naar een foto van zo’n bijzondere kadupulbloem!
Janneke Ipenburg zorgde voor de bijzonder sierlijke en kleurrijke illustraties. Ze verlevendigen het originele verhaal en zijn bovendien stijlvol. Pure klasse: de combinatie van dit intrigerende verhaal met de sfeervolle illustraties!
‘Het meisje dat door niemand werd gezien’ is geen dik boek, maar zeker een must-read voor iedereen vanaf 9 jaar! Het leert kinderen om te gaan met onderlinge verschillen en kan een mooie gespreksstarter vormen hierover.

Wist je trouwens dat Jeroen Franck een leerkracht is in het vierde leerjaar en dit zijn tweede kinderboek is? Eerder schreef hij al ‘Nestor en het magische zakhorloge’.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Karina1984

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!