Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Tweede keer gelezen en het blijft boeiend

Kate 11 maart 2024
Ik was vergeten dat ik dit boek al eens gelezen had, een paar jaar geleden, in het Engels. Geeft niet, ik was al weer kwijt hoe deze thriller eindigde. Wat ik niet had verwacht: ik genoot de tweede keer net zo veel van deze spannende detective als de eerste keer.

Dit is het vierde deel uit een serie van acht. Deze serie is inmiddels verfilmd en op televisie te zien geweest. De meeste verhalen uit deze serie spelen zich af op de ruige Shetland eilanden. In dit deel arriveren politie inspecteur Jimmy Perez en zijn verloofde Fran per vliegtuig op Fair Isle.

Jimmy en Fran bezoeken zijn ouders die een boerderij hebben op het eiland, dat nog geïsoleerder en ruiger is dan de Shetland eilanden en waar tradities het leven sterker beïnvloeden. Binnenkort gaan Jimmy en Fran trouwen en dat zal traditiegetrouw op het eiland worden gevierd. De moeder van Jimmy heeft al van alles geregeld - zonder overleg - en er zijn wat fricties tussen Jimmy en zijn ouders die een heel andere toekomst voor hem hadden gepland.

De vlucht is de laatste, voor er een storm over het eiland zal razen. Boten varen al niet meer uit. Gasten die verblijven in de bijgebouwen van een inmiddels geautomatiseerde vuurtoren, kunnen al niet meer weg. De bijgebouwen zijn een aantal jaren geleden verbouwd tot vogelobservatie post en worden geleid door een ambitieuze vrouw die ook bekend is als biologe met haar eigen televisieprogramma. Als er al lichte wrijving lijkt te bestaan tussen zijn ouders, Jimmy en Fran, geldt dat helemaal voor de groep gasten (vogelaars) en staf die in de vogelobservatiepost verblijven.

Terwijl de storm in kracht toeneemt en mensen zal dwingen de komende dagen binnen te blijven, bereikt de spanning in de gebouwen rond de vuurtoren een hoogtepunt. Tijdens het traditionele feest ter ere van Jimmy en Frans verloving, dat gehouden wordt in een van de verblijven bij de vuurtoren, is iedereen getuige van een nare ruzie tussen de stiefdochter en het hoofd van de vogelobservatie post. Eerder, was deze laatste al boos, omdat er iemand blijkbaar in haar onderzoeksruimte was geweest.

Een paar uur na het feest, terwijl de storm een hoogtepunt bereikt en er geen hulp vanuit Shetland kan worden ingevlogen, moet Jimmy een moord oplossen. De kok en cateraar van de observatiepost besluit zelf onderzoek te doen, terwijl Fran ook probeert Jimmy te helpen. Een ding is duidelijk: op het geïsoleerde Fair Isle loopt een moordenaar rond die moet worden gevonden, voor er weer boten of vliegtuigen het eiland kunnen bereiken.

Ann Cleeves won een prijs met het eerste deel uit de Shetland thriller-serie, maar waarschijnlijk heeft ze meer autobiografische ervaringen in dit deel verwerkt. Net als de kok en cateraar van het vogelstudie-centrum, heeft ze zelf tijdelijk gewerkt als kok en cateraar bij het vogel-bservatorium van Fair Isle, Ze kent en beschrijft de omgeving, de obsessies van vogelaars, het weer, de bevolking en alle spanningen die kunnen ontstaan binnen een groep uitstekend. De oplossing komt uiteindelijk onverwachts en 'dreunt ' nog even na - bij de fictieve personages en lezer.

Dat zal de fans van Ann Cleeves niet verbazen. Zij is auteur van meer series, waaronder de thrillers - ook verfilmd voor televisie - rond de sympathieke politie inspecteur Vera Stanhope. Een serie die net als de acht boeken rond Jimmy Perez, door mij warm aanbevolen wordt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kate

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.