Eerste indruk, tweede indruk

Kate 27 januari 2026
Ik was na het lezen van dit boek erg onder de indruk. De sfeer en spanning hield me gevangen. Het plot was interessant, net als de personages. Dus besloot ik nog een boek van deze schrijfster te lezen.

Na het lezen van "In haar schaduw" (2013) was ik totaal verbouwereerd. Alle ingrediënten die mij zo geïmponeerd hadden in "Het Geheim bij het Meer" bleek de schrijfster meer dan 10 jaar geleden al gebruikt te hebben. Dat verhaal speelt in Cornwall, maar ik kreeg toch een soort 'déjà vu' indruk. Nou ja... eerder een 'déjà'-gelezen indruk.

De meer dan 10 jaar tussen beide romans hebben deze auteur dan wel iets geleerd over nog beter een sfeer beschrijven en spanning opbouwen, maar ik bleef met een nare smaak zitten. Daarom heb ik het aantal sterren dat ik "Het geheim bij het Meer" in eerste instantie had gegeven naar beneden geschroefd. Niets zo vervelend als twee keer een bijna identiek boek te lezen.

Wat mij ook niet zo beviel in "In haar Schaduw", was het voorbij gaan aan het feit dat Duitsland nog niet zo lang geleden bestond uit de DDR en West Duitsland. In het communistische Duitsland was privé bezit van een slot en andere blabla niveau bouquet reeks romans volgens mij onmogelijk. Gelukkig is "Het geheim bij het Meer" van een iets hogere kwaliteit.

Mijn advies: wil je iets lezen van deze schrijfster, begin dan met het eerder gepubliceerde boek en lees daarna "Het geheim bij het Meer'. Ik ben na deze ervaring niet meer geïnteresseerd in andere boeken van deze auteur. Stel je voor dat blijkt dat dan blijkt dat ze haar 'recept' niet één of twee keer praktisch ongewijzigd heeft toegepast, maar nog vaker.

Meer recensies van Kate