Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Herinneringen van een Russische journaliste aan haar vermoorde moeder

Kate 02 maart 2024
Dit boek is vanuit het Italiaans naar het Nederlands vertaald. Geen idee of de eerste versie daadwerkelijk in het Italiaans geschreven en gepubliceerd is en hoeveel er dan wellicht 'verloren is gegaan' bij vertaling op vertaling- indien er sprake is van Russische brontaal, Italiaanse en vervolgens een Nederlandse vertaling. In ieder geval was er blijkbaar haast bij om dit boek snel op de Nederlandse markt te brengen, na Poetins zoveelste oorlog in Oekraïne.
Wat de achtergrond ook is, dit is een uiterst leesbaar en waardevol boek. Het bestaat uit korte hoofdstukken, bijna blogposts, waarin Vera haar herinneringen aan haar jeugd en moeder deelt met de lezer. Een kort boek waarin ze ook beschrijft hoe de huidige oorlog van Poetin tegen Oekraïne haar en haar dochter dwongen Rusland te ontvluchten.
De auteur, Vera Politkovskaja, is namelijk journaliste en de dochter van de in het Westen bekende Russisch-Amerikaanse journaliste Anna Politkovskaja. Vera's ouders zijn journalist en Vera beschrijft wat dat betekent in een Rusland dat na een korte periode van vrijheid, langzaam terug glijdt naar een gecontroleerde staat onder een totalitair regime.
Vera beschrijft hoe haar moeder eigenlijk per toeval oorlogsverslaggeefster werd. Hoewel Anna Politkovskaja uiteindelijk werd doodgeschoten, hoort het geen verrassing te zijn, dat er eerst gif werd uitgeprobeerd. Anna Politkovskaja werd in het Westen bekend door vertalingen van haar boeken en reportages over Poetins oorlog in bijvoorbeeld Tsjetsjenië.
Eén van de dingen die Vera Politkovskaja beschrijft, is hoe haar vader en moeder haar en haar broer telkens probeerden voor te bereiden op de situatie dat één of beide ouders gearresteerd zouden worden - of erger. Het boek helpt beslist mensen in het vrije Westen bewuster te maken van wat het betekent in het Rusland van Poetin op te groeien, te moeten leven.
Uiteindelijk zorgen doodsbedreigingen van klasgenoten aan het adres van haar dochter, er voor dat Vera besluit dat er geen andere keuze is dan Poetins Rusland te ontvluchten. Er volgt nog een laatste hoofdstuk waarin beschreven wordt, hoe moeilijk het is om als gevluchte Russisch journaliste een veilig leven op te bouwen in een Westers land.
Zoals valt te verwachten, zijn sommige hoofdstukken nogal schokkend, maar is dit wel een boek dat de moeite waard is om te lezen. Het enige dat mij stoorde, was één kort hoofdstuk waarin Vera Politkovskaja Alexei Navalny een soort ordinaire, gewone blogger noemt. Of dit werkelijk haar persoonlijke mening over Navalny is, of dat hier sprake is van het effect van vertaling op vertaling weet ik niet. Vera heeft gelijk als ze schrijft dat de advocaat Navalny in eerste instantie politiek betrokken raakte bij een xenofobe partij (maar daar al snel afstand van nam) en dat hij in het Westen uitgroeide tot een van de bekendste Russische activisten, maar hem afdoen als een bijna betekenisloze blogger - mits dat haar mening is - riekt naar jaloezie van een journaliste en dochter die teleurgesteld is dat de meeste Russen haar moeder - journaliste en net als Navalny ook activist - al vergeten zijn.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kate

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.