Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Stukken beter dan de vorige!

Kate 16 maart 2024
Zoals meer hier opmerken: met 1119 bladzijden is de vertaling van "The Running Grave" - in Nederland gepubliceerd als "Stromend Graf" - even slikken! Met deze dikte ligt het boek ook niet echt lekker in de hand, maar zoals een Amerikaanse kennis al waarschuwde: dit deel is weer smullen! Het is beduidend beter dan "Inktzwart hart", maar zelfs deze fan van Strike en Ellacott verzuchtte af en toe stilletjes: had dit niet in 400 bladzijden minder gekund? Om vervolgens natuurlijk smullend, dapper en genietend verder te lezen.

Onbekend met de serie? Je kan dit deel onafhankelijk van de voorgaande delen lezen, maar mist dan het belang van een aantal personages, de voorgeschiedenis en spanningen tussen de hoofdpersonen en verwijzingen naar eerdere zaken uit eerdere delen. Dat is gewoon zonde, maar ik ben natuurlijk een fan en bevooroordeeld.

Wat niet wegneemt, dat ik toch wat minpuntjes vond. Die hebben weinig te maken met de auteur en haar verhaal en alles met een vertaling door drie vertalers en wat storende drukfouten, die zelfs een fan volledig ondergedompeld in het verhaal en grotendeels in beslag genomen door verschillende verhaallijnen en ontwikkelingen, hoofdstukken die met een climax stoppen om spannende ontwikkelingen in een andere zaak te volgen... Laten we eerlijk zijn: eigenlijk horen (druk)fouten een fan die volledig ondergedompeld is in een verhaal en alleen maar wil weten of alles goed afloopt, helemaal niet op te vallen. Die zou er overheen horen te lezen.

Een insult (p. 619) is misschien de juiste term, maar de meeste lezers kennen dit als epileptische aanval. Ik moest het woord opzoeken en het vervelende is, dat het woord insult meermaals wordt gebruikt - maar dat er ook regelmatig sprake is van een epileptische aanval.

Pagina 368: "Uiteindelijk werd hij van rugby gestuurd." Werd Allie de sport verboden, van het veld gestuurd? Of - gezien de context wellicht waarschijnlijker - werd hij van de dure school verwijderd wegens gebruik van marihuana? Ik heb de originele, Engelse versie niet gelezen en weet dus niet of er in die tekst rugby of Rugby staat. Wat wel duidelijk is "Als je me nu wilt vertellen dat ze zevenenzestig is, dat weet ik al. Boeien." In een thriller denk je als lezer dan wellicht dat er gevraagd wordt om handboeien, maar er hoort 'Boeiend' te staan. Over de gedateerde, op een Duitse vertaling gebaseerde I Tjing citaten ga ik het niet hebben.

Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat ik als storend ervoer, tijdens het lezen van dit meest recente deel uit de serie. Let wel: dit soort zaken stoorden mijn leesgenot, maar beïnvloeden niet de verschillende verhalen, zeker niet de spanning en helemaal niet de ernst van het eigenlijke verhaal. Ik vond dit echt het engste en spannendste deel uit de reeks en ja, een van de vaste personages uit de afgelopen delen gaat inderdaad dood.

Het hoofdverhaal is niet alleen boeiend, maar zeer actueel: nog geen twee dagen geleden kwamen er berichten uit Zimbabwe, waar een soortgelijke zaak als deze fictieve speelt. In Engeland worden sekten inmiddels al een soort psychologische epidemie genoemd.

Ja, Strike en zakelijk partner Ellacott worden ingehuurd door een vader om een sekte (de Universal Humanitarian Church of UHC) te onderzoeken en te kijken of zijn zoon wellicht bevrijd kan worden. Een van de concurrenten van Cormoran en Robin was bezig met deze opdracht, maar heeft het verknald. Cormoran en Robin mogen het nu proberen.

Al gauw wordt duidelijk, dat om bewijzen te vergaren tegen de machtige en gevaarlijke UHC en contact te leggen met de zoon van de nieuwe cliënt, Robin zal moeten infiltreren. Dat is niet zonder risico's: Galbraith beschrijft perfect hoe indoctrinatie, hersenspoelen en totalitaire controle in zijn werk gaat.

Ondertussen is het detective bureau ook bezig met andere zaken en krijgt Strike te maken met familieproblemen. Kortom: iedereen heeft zijn handen vol, waardoor er af en toe grote risico's worden genomen en onherstelbare fouten worden gemaakt. En dan zijn er nog de onopgeloste moorden... De ontknoping is spannend, met een aantal wel heel onverwachte onthullingen en het einde? Eh tja, laten we zeggen dat er weliswaar een nieuwe stap wordt gezet in de relatie tussen Strike en Ellacott, maar komt die op tijd?

Zie je op tegen een thriller van meer dan 1000 pagina's? Probeer dan de Engelse versie, die blijkbaar 'slechts' 945 pagina's beslaat. Ik wacht in spanning op het volgende deel uit deze serie.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kate

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.