Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een feministische studie in de combinatie van rollen

Kate 11 juni 2024
Dit is geen doorsnee biografie. Als je bekend bent met andere biografieën van Elisabeth Badinter of de korte introductie leest over deze auteur hier op Hebban, ben je als lezer gewaarschuwd.

Badinter benadert haar onderwerpen vanuit een feministisch standpunt. Dat betekent dat sommige hoofdstukken of delen van hoofdstukken in deze biografie, niet chronologisch zijn. Wat Badinter duidelijk aan het begin van haar biografie stelt: wat haar interesseert is hoe Maria Theresia verschillende rollen als vrouw wist te combineren.

Vrouw zijn, was in de tijd van Maria Theresia een duidelijk minpunt. Dat blijkt al uit de eerste paar hoofdstukken: Maria Theresia werd totaal niet voorbereid op het besturen van haar rijk. Haar moeder en andere eerzuchtige vrouwen, moesten heimelijk opereren (manipuleren) van achter de troon. Haar vader bleef tot zijn overlijden hopen op een mannelijke nakomeling.

Haar vader haalde bovendien een stunt uit, om er voor te zorgen dat zijn nakomelingen op de troon kwamen en niet degenen die er meer recht op hadden. Dat veroorzaakte natuurlijk wat wij een hoofdpijn-dossier zouden noemen en een uitdaging waar Maria Theresia bij het overlijden van haar geliefde vader gelijk mee geconfronteerd werd.

Haar tijdgenoten twijfelden openlijk aan haar geschiktheid als regeringshoofd. Niet alleen wegens een gebrek aan ervaring: een vrouw als regeringsleider was tegennatuurlijk. Maria Theresia werd ook nooit gekroond tot koningin van Hongarije, maar tot koning. Badinter gaat uitgebreid in op het hoe en waarom.

Badinter baseert zich op dagboeken, brieven en andere bronnen van tijdgenoten om te illustreren hoe handig Maria Theresia haar vrouw-zijn als een troefkaart inzette en uitspeelde. Daarbij wist Maria Theresia diverse rollen bijna perfect te combineren. Dankzij uitstekende, trouwe leden in haar regering, slaagde ze er meestal in om het regeren van haar gebieden te combineren met het moederschap en privé leven en bovendien vaak met zo min mogelijk bloedverlies. Allemaal zaken die menig mannelijke regeringsleider niet voor elkaar kreeg.

Niet dat Maria Theresia geen fouten maakte of blunders beging. Ook de minder prettige eigenschappen van deze CEO van een groot en gecombineerd rijk, moeder van meer dan 10 kinderen en echtgenote die zielsveel van haar man hield, komen aan bod.

Dit maakt deze korte biografie een boeiend verhaal en goede introductie tot Maria Theresia. Een uitgebreide hoeveelheid noten per hoofdstuk nodigen uit tot het lezen van meer biografieën over Maria Theresia en biografieën van Badinter, zoals bijvoorbeeld over Maria Theresia's dochter: Marie Antoinette.Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kate

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?