Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Beschrijving van het einde van een tijdperk

Kate 08 december 2022
De schrijfster behoort tot de hoge Engelse adel en kijkt terug op haar leven. Ja, dat is deels erg beschermd geweest, maar ze heeft naast nogal wat ups ook downs gekend.

Ja, ze maakte onder andere als hofdame en vriendin van de zuster van de Engelse koningin Elizabeth nogal wat mee. Dat maakt deze memoires interessant. Helaas zie ik onder de recensies nogal wat opmerkingen van lezers die oordelen vanuit een hedendaags standpunt. Anne Glenconner groeit op tussen de twee Wereldoorlogen, als de Engelse aristocratie nog wanhopig probeert te leven volgens de Victorian/Edwardian ideeën.

Ja, haar man had geld, maakte het eiland Mustique wereldberoemd en zij kon dankzij zijn geld reizen - maar wat voor vent was dat? Helemaal waar dat ze in een bubbel leefde - ondanks dat ze als enige vrouwelijke handelsreizigster voor de Hockham pottenbakkerij als enige vrouw door Engeland en Amerika reisde. Maar wat voor huwelijk had ze? Ze heeft helemaal gelijk, als ze schrijft dat rijken gewoon geen contact hebben, of dat verliezen met de werkelijkheid.

Aanleiding voor haar memoires, is de Netflix serie over het Engelse koningshuis (waar Glenconner uiteindelijk ontzettend kwaad over wordt). Glenconner krijgt bezoek van twee actrices die in die serie rollen gaan vervullen. Die proberen zich zo goed mogelijk in te leven in rollen en Glenconner haalt herinneringen met ze op over hoe het er voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog aan toe ging. De familie van Glenconner heeft namelijk altijd vrij veel te maken gehad met het Engelse koningshuis.

Na het bezoek van de twee actrices begint de nu negentigjarige Glenconner na te denken. Ja, ze heeft eigenlijk best een bijzonder leven gehad. Waarom niet haar memoires schrijven? Het resultaat is dit boek dat herinneringen ophaalt aan haar familie, haar jeugd, haar huwelijk, haar werk als hofdame van Princess Margaret etc.

Hoewel ze opgroeit in een aristocratische familie met een kolossaal landhuis, is haar familie niet rijk. Haar vader is wel erfgenaam, maar hij heeft alleen dochters. Hij zal dus wel het landgoed besturen, de vader van Elisabeth en Margaret dienen en later hun moeder, een titel dragen, maar na zijn dood zal alles naar een andere tak van de familie gaan. Denk aan de boeken van bijvoorbeeld Jane Austen.

Glenconner groeit op in een wereld waar Victoriaanse en Edwardiaanse gebruiken nog hoog worden gehouden. Haar scholing is onder de maat: studeren zit er niet in. Het 'seizoen' geldt nog, net als voorgesteld worden aan de Koning en 'debuteren'. Meisjes dienen als maagd het huwelijk in te gaan, een goede partij aan de haak te slaan en scheiden is uit den boze. Het komt binnen de familie een enkele keer voor (als je echtgenoot je meerdere keren met een mes achterna zit), maar na scheiding ben je 'dood' voor je omgeving en het is aan de ouders om er voor te zorgen dat meisjes in zo'n geval bijvoorbeeld onderdak hebben. (Gelukkig biedt de vader van Glenconner een boerderij aan haar te koop aan, waar ze nu woont). Sommige lezers vergeten, dat zelfs eind jaren '70 in Nederland nog gold: scheiden is een schande.

Glenconner staat in de kou, als ze eind jaren '50 trouwt en kort daarna (zwanger) bij haar man weg loopt: lay back and think of England! Eerder verbrak haar eerste liefde laf de verloving: het gerucht ging, dat binnen haar familie gekte voor kwam (bad blood) en rijk was ze natuurlijk ook niet. Helaas nam niemand de moeite om uit te zoeken hoe het zat met de rijke familie Tennant (adellijke titel Glenconner) en de man met wie Glenconner uiteindelijk trouwt. Glenconner zal veel verzwegen hebben in dit boek en praat nog meer goed, maar wat te denken over zijn "voyeurisme" (ik kan de walgelijke gebeurtenissen hier niet beschrijven), zijn driftbuien (psychologen en psychiaters weten er ook geen raad mee) - om maar twee punten te noemen.

Net als anderen, waaronder Princess Margaret, weet Glenconner een eigen leven op te bouwen en een min of meer functionerend huwelijk. Zoals gebruikelijk in haar kringen, is dat met behulp van nannies en ander personeel en kostscholen. Een van haar steunpilaren is Barbara Barnes, die later de nanny wordt van William en Harry en er ook zal zijn als Glenconner te maken krijgt met een serie familiedrama's.

Al met al is het boek het lezen zeker waard. Fans van series als Downtown Abbey en The Crown zullen er zeker van smullen, net als anderen die geïnteresseerd zijn in (culturele) geschiedenis. Voor fans van Princess Margaret is het goed te weten dat Glenconner dit boek niet alleen schreef omdat ze door actrices geraadpleegd werd voor de Netflix serie (vóór ze woedend op die fictie-serie reageerde), maar ook om het beeld van Princess Margaret te nuanceren. Daar is deze voormalig hofdame redelijk in geslaagd.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kate

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.