Hebban recensie

Woensdagvoorleestip: kijk eens achter je, Eekhoorn

Woensdagvoorleestip 05 november 2025

Onze boom van Jessica Meserve is een grappig verhaal over leren samen te delen. Er zijn veel prentenboeken over dit onderwerp, omdat het een belangrijke les is die eigenlijk alle jonge kinderen moeten leren. Het voelt tegennatuurlijk om iets waar je van houdt weg te geven, tot je het daadwerkelijk doet en beseft dat juist in het delen iets moois ontstaat. Daarom blijft het onderwerp ons trekken en zullen illustratoren en prentenboekmakers erover blijven schrijven. Jessica Meserve heeft al een aantal prentenboeken op haar naam staan, maar omdat dit pas haar tweede vertaalde boek is, is ze hier nog relatief onbekend. Dat weerhoudt lezers er niet van om dit prentenboek op te pakken, alleen al dankzij de kleurrijke cover. De boom die zijn armen uitstrekt voor alle dieren, de blaadjes vol vogels en insecten en de eekhoorn die een eigen takje stevig vasthoudt – alleen al door de cover weet je precies hoe het zit.

Jessica Meserve werkt graag met waterverf, krijtjes, pen en inkt en heeft een grote liefde voor de natuur. De pagina's van Onze boom ademen leven, vol groen, beweging en dieren. Er valt op elke vierkante centimeter wel iets te zien waar je op het eerste gezicht overheen zou kijken en dat maakt deze platen uitermate geschikt als zoekplaatjes. Je kunt het bijna niet nalaten om je vingers over de bladzijden te laten strijken om een beweging te volgen of iets aan te wijzen. Eekhoorn ontdekt de boom en wil deze helemaal voor zichzelf hebben, maar de vriendelijke boom blijft hem steeds rustig wijzen op alle andere dieren die in de boom leven. Vogels strijken neer om even uit te rusten in de takken en rupsjes eten van de bladeren. Alle dieren maken gebruik van de boom en verlaten deze dan ook weer, maar nooit is de boom helemaal alleen. Daarin zit al meteen iets warms, iets fijns. Want hoewel Eekhoorn er niet van houdt de boom te delen, voel je dat de boom een veilige haven is voor de fauna om haar heen.

In de gezichts- en lichaamsuitdrukkingen van de dieren zit veel humor, van Eekhoorn die verbaasd door een gat in een blaadje kijkt tot een vogel die zich doodschrikt omdat Eekhoorn graag op de tak wil springen. De manier waarop Eekhoorn bezitterig een takje vasthoudt van de grote boom laat je grinniken, net zoals zijn bravado. Maar als hij per ongeluk op Luipaard valt, ontdekt hij hoeveel kracht er schuilt in samen delen. De dieren werken samen om Luipaard uit de boom te krijgen en het is heerlijk om op deze pagina goed rond te kijken wie er allemaal uit de takken komen vallen. Maar het allerleukst is misschien wel de olifant die eventjes langsloopt om zijn rug te krabben aan de schors. De boom staat helemaal scheef, met een gelukzalige glimlach, en in het hoge gras zie je ineens al de staart van Luipaard. Zo blijf je heen en weer bladeren door het boek en raak je nooit uitgekeken.

Thema's

Samen delen, natuur, humor, vriendschap.

Leeftijd

Je kunt Onze boom al vroeg voorlezen, dankzij de herhalende verhaallijn en de korte, maar krachtige zinnen. Vanaf een jaar of twee, drie leren kinderen om te delen en komen ze vaker in situaties terecht waarin hierom wordt gevraagd, zoals op de opvang of op school.

Hoe lees je dit voor?

Onze boom is een belevingsboek. De cover heeft een ruwe textuur, waardoor je er al direct aan wilt zitten. Traceer met je vinger de bewegingen van Eekhoorn en de ruisende bladeren. Wijs alle verschillende dieren aan en vertel het verhaal met veel animo in je stem. De tekst geeft aanwijzingen waar je kunt uitroepen, waar je verzucht en waar je hoort te mompelen. Blader van voor naar achteren door het boek en weer terug en maak kinderen zo vertrouwd met de pagina's dat de boodschap zich vanzelf in hun hart nestelt.

Meer en leuker voorlezen begint bij de mooiste prentenboeken. Elke woensdag tippen Hebban en De Nationale Voorleesdagen een nieuw voorleesboek. Volg het Hebban-account van de Woensdagvoorleestip om niets te missen.

Meer recensies van Woensdagvoorleestip

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.