Advertentie

Er ligt nu een nieuwere uitgave in de boekwinkel dan die ik heb gelezen. Hopelijk - maar waarschijnlijk niet - met correcties?

Het boek voegt niets nieuws toe aan wat bekend is over Napoleon. Het vertelt niet alles en klopt niet altijd. Rue Chantereine betekent uiteraard niet 'zingende koningin'; alleen een ezel die te bedonderd is om degelijke research te doen, verzint zoiets oer-stoms. En dergelijke verzinsels, welke lezer zit daar op te wachten?

Voor andere blunders moet je wat weten over de voorgeschiedenis van de Franse Revolutie, de hoofd- en bijrol spelers van voor en tijdens en na die Revolutie etc. etc. Met andere woorden: je moet het een en ander gelezen hebben en niet alleen Nederlandstalige boeken.

Zoiets doet een doorsnee lezer geïnteresseerd in een biografie van Napoleon waarschijnlijk niet. Die slikt wat er wordt opgedist als zoete koek. Je mag er als lezer van non-fictie, van een biografie, toch vanuit gaan dat een auteur en zijn uitgever toch garant staan voor correcte feitjes en niet af en toe schromelijk blunderen. Toch?

De invalshoek is wel interessant: de Franse revolutie vormde en beïnvloede Napoleon inderdaad. Maar neem nou die geschiedenis van die opstand op Corsica en wat Napoleon daar uitvrat. Daar valt veel meer over te vertellen. Per slot van rekening, schaarden zich jaren later mensen met wie hij daar streed aan de zijde van de tegenstanders van Napoleon.

Verder wordt er weinig aandacht besteed aan Joséphine en haar kinderen, of Marie-Louise, of de kinderen van Marie-Antoinette. Joséphine en haar kinderen werden ook gevormd door de Franse Revolutie. Napoléon trouwde nie alleen met haar, maar was ook de stiefvader van haar kinderen.

Of neem de kinderen van Marie-Antoinette. Blijkbaar is de auteur er alleen mee bekend, dat haar oudste zoon overleed tijdens de Franse Revolutie? Wat was de rol van de overlevende en de Bourbon dynastie; hoe bedreigend was die? Helaas: daar valt geen woord over; want dit is overduidelijk zo'n voorbeeld van wat feministes his-torie noemen.

Echt geïnteresseerd in het tijdperk, hoofd- en bijrol spelers? Beperk je dan alsjeblieft NIET tot het lezen van deze ene biografie. Inmiddels zijn er ooggetuigen-verslagen beschikbaar (niet alleen van soldaten, maar bijvoorbeeld ook van hofdames), goede biografieën en romans, gebaseerd op degelijk onderzoek die lezen als een trein. Beschouw deze biografie maar als een startpunt om verder te lezen.

Reacties op: Aardig maar niets nieuws

47
Napoleon - De schaduw van de revolutie - Bart van Loo
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker