Advertentie

Dit spannende verhaal met z'n elementen van horror en gothic speelt zich af in en rond een gehucht en huis, omringd door Engelse Fens. De meeste van deze moerassen zijn inmiddels verdwenen. Droog gelegd dankzij Nederlandse migranten. Dat geldt niet voor de streek waar Maud met haar familie woont.

Het verhaal start met een bezoek van een professor aan Maud. Zij is één van de weinige getuigen van een moord Bovendien was de moordenaar directe familie van haar. Zij bezit documenten die mogelijk een licht kunnen werpen op wat er precies decennia lang geleden is gebeurd.

Vervolgens wordt langzaam maar zeker onthuld wat aan de moord vooraf ging en wat de moordenaar er toe bracht. Hierbij speelt onderzoek naar een auto-biografie van een mystica een rol. Ook kunst zoals geschilderd door bijvoorbeeld Jeroen Bosch speelt een rol. Moeilijk om niet te veel te vertellen; maar dit verhaal zal vooral lezers boeien die houden van een mix van thrillers en historische romans c.q. Upstairs-Downstairs of Downton Abbey.

Al vrij snel tijdens het lezen, viel het mij als iemand die oud en middel-engels kent, dat het verhaal van de middeleeuwse mystica dat zo'n grote rol speelt, gebaseerd moest zijn op Margery Kempe en haar boek. Dit wordt door de auteur bevestigd, in een toegevoegd laatste hoofdstuk. Daarin beschrijft ze waar e haar inspiratie vandaan haalde en welke feiten ze gebruikt heeft om haar spannende Wakenhyrst te schrijven.

Het boek deed mij ook sterk denken aan het prachtige "A Month in the Country" van J. L. Carr. Een subtieler en indrukwekkend geschreven mysterie van een iets ander slag dan "Wakenhyrst". Denk dat ik het nu ik "Wakenhyrst" uit heb, nog maar een keer ga herlezen.

Reacties op: In de greep van een Engels moeras

4
Wakenhyrst - Michelle Paver
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker