Oorlog en kunst

KathleenDG 04 december 2022
In ‘De Kampschilders’ vertelt Jan Brokken het verhaal van zijn ouders, Han en Olga, die tijdens de Tweede Wereldoorlog elk in een ander jappenkamp op Celebes terechtkwamen. Olga komt samen met haar twee oudste zoontjes (de auteur Jan Brokken is op dat moment nog niet geboren) in hetzelfde kamp terecht als de kunstenares Maria Hofker. Han daarentegen belandt in een mannenkamp in het gezelschap van de kunstenaars Willem Hofker en Rufdolf Bonnet.
Het boek bestaat uit drie delen : in het eerste deel “Vliegen vangen” volgen we Olga in het vrouwen- en kinderenkamp, in het tweede deel “Palet van Wilskracht” verplaatsen we ons naar het mannenkamp van Han en in het derde deel “Het Geishahuis en de Havenkazerne” komen we te weten hoe het hen vergaan is na het einde van Wereldoorlog II.
De auteur slaagt erin om op ingenieuze wijze het dagelijkse leven en de ontberingen in het kamp te verweven met het ontstaan van de kunstwerken waarvan de illustraties aanwezig zijn in het boek. Brokken leert ons naar de kunstwerken te kijken en daarvoor schetst hij de omstandigheden waarin deze ontstaan zijn. De afbeeldingen nemen je mee naar Bali en laten je de afgebeelde personen, de cultuur en de kunst ontdekken.
Het boek is heftig en aangrijpend en dit om twee redenen : enerzijds krijgen we een beeld van het kampleven en anderzijds voelen we hoe deze ervaring een stempel gedrukt heeft op het verdere leven van de auteur zijn ouders en op zijn eigen leven.

Meer recensies van KathleenDG