Vijf 'vrolijke' verhalen ?
De titel 'Vijf vrolijke verhalen' zet de lezer op het verkeerde been, want geen van de vijf verhalen kan je als vrolijk beschouwen. Eens je niet meer wacht op een positief verhaal met een vrolijke toets, apprecieer de de verhalen op zich. Elk verhaal, hoe beknopt ook, zet de lezer aan het denken over onderwerpen die nog steeds actueel zijn. De thema's zijn eerder zwaar en somber maar door een sterke woordkeuze en vlotte schrijfstijl is elk verhaal knap.
Het vierde verhaal, Vlagduin, is zoals de auteur het zelf benoemt 'een evocatie' van het dorp waar van Dis opgroeide. Dit verhaal sprak mij het meest aan omdat je door de snelle opeenvolging van personages een goed beeld krijgt van hoe een Nederlands dorp na de Tweede Wereldoorlog probeert overeind te krabbelen.
De titel is misleidend voor wie van Dis niet kent, maar de verhalen zijn stuk voor stuk bijzonder.