100 jaar lezen
"Het is genoeg voor mij om zeker te weten dat jij en ik op dit moment bestaan.”
Did I finish this book, or did it finish me?
Met behulp van ChatGPT (ja… I know) heb ik me door dit boek heen weten te worstelen. Het voelde afstandelijk door de stijl en ik voelde me meer verplicht om dit uit te lezen dan betrokken. De personages waren bijna niet de onderscheiden, omdat de namen zich bleven herhalen in verdere generaties. Het verhaal bleef ook maar doordenderen, omdat er eigenlijk geen hoofdstukverdeling is. Ik voelde me tijdens het lezen in een loop van eenzaamheid zitten, dat is dan wel weer goed gedaan en levert toch 2 sterren op.
Soms lees je een klassieker om hem van je lijstje te strepen en dat is ook oké. Het was het gewoon niet voor mij. Wie weet pak ik ‘m er over tien jaar weer bij en past dit boek dan beter bij mij.
Did I finish this book, or did it finish me?