Een bijzondere, unieke en indrukwekkende roman

KimCoenen85 01 september 2025
Katabasis, een zelfstandig naamwoord. Definitie in het Oudgrieks: iemand die afdaalt naar de onderwereld. Alice Law is een doctoraatstudente aan Cambridge en heeft alles opgeofferd om samen te werken met professor Grimes, de briljantste magiër van Cambridge. Hij sterft aan een magisch ongeluk dat de schuld is van Alice. Nu zit Grimes opgesloten in de hel en ziet Alice het als haar taak om hem terug te halen. Niet uit loyaliteit, maar omdat zijn aanbeveling van belang is voor haar toekomst. Zelfs zijn dood zal Alice niet weerhouden om haar dromen na te jagen. Net zo min als aartsrivaal Peter Murdoch. Hij heeft exact hetzelfde plan. De hel binnengaan is niet zo moeilijk, maar een ziel redden en heelhuids terugkeren is een heel ander verhaal.

Mijn ervaring:
Wat een bijzonder, uniek en indrukwekkend verhaal. R.F. Kuang heeft een beschrijvende, analyserende en beeldende schrijfstijl. Ze weet de personages, de onderwereld, maar ook de academische en filosofische gedachtegang van Alice en Peter erg goed te verwoorden. Gedurende het verhaal volgen ook nog hoofdstukken die achtergrondinformatie en diepgang geven over de gebeurtenissen en plekken die Alice en Peter doorkruisen.

We lezen het verhaal van Alice, een streberige, hardwerkende en hoogbegaafde vrouw die een scherpe en kritische kijk op de wereld, het leven en zichzelf heeft. Ze heeft haar hele leven al hard moeten werken om haar dromen te realiseren en is vastbesloten om alles op alles te zetten om haar ambities te realiseren en erkend te worden. Peter Murdoch is een wat relaxter, maar ook hoogbegaafde man die het van thuis uit met de paplepel is ingegoten en ouders met een academische achtergrond heeft. Door hun avontuur maken beide personages een mooie groei en transformatie door.

De verhaallijn begint op het moment dat Alice zich voorbereidt om naar de onderwereld af te reizen. In een vrij korte tijd beschrijft R.F. Kuang, Cambridge, de gebeurtenissen en de reden van Alice om af te reizen naar de onderwereld. Op het moment dat ze staat te vertrekken, komt Peter binnen, die haar overtuigt om samen de reis te maken. R.F. Kuang weet de bizarre onderwereld erg beeldend te beschrijven, hierbij is de analytische en academische kijk van Alice en Peter om dingen te verklaren en te beantwoorden erg tof. Ze maken een tocht door de zeven lagen van de hel en hun verschillende niveaus, waarbij de twee voor diverse beproevingen komen te staan. Naast deze tocht, weet R.F. Kuang ook het spanningsveld tussen Alice en Peter en de diepgang die de twee opbouwen erg indrukwekkend en intrigerend beschrijven. Het is echt een verhaal dat je zelf moet ervaren, want tot aan het einde blijft het verhaal sterk, verrassend en erg overweldigend.

Katabasis is een bijzondere, unieke en indrukwekkende roman. We volgen Alice en Peter, twee doctoraatsstudenten van Cambridge die naar de onderwereld afreizen op zoek naar professor Grimes die ze om het leven heeft gebracht terug te halen. R.F. Kuang weet de onderwereld en hun zoektocht door de zeven lagen van de hel en de verschillende niveaus beeldend te beschrijven. De analytische en academische kijk en verklaringen die Alice en Peter voor alles zoeken, maken het een intrigerend en erg interessant verhaal. Daarbij weet R.F. Kuang ook het verhaal tussen Alice en Peter erg mooi en op sterke wijze uit te werken, waarbij beide personages diepgang krijgen. Echt een verhaal dat je moet gaan ervaren.

Meer recensies van KimCoenen85