Een pakkende, intrigerende en erg originele roman
Door Uitgeverij Hartklopper werd ik verrast met deze spannende roman. Alleen al de cover weet mijn aandacht en nieuwsgierigheid te wekken. Ik vind het een bijzondere cover die in geel-zwart tinten een beeld geeft van een jongen en een meisje zittend op het strand in de nacht. Hierdoor knalt de titel erg lekker uit. Ik ben heel benieuwd.
Een ouder echtpaar wordt vermoord aangetroffen. Al snel leiden de sporen van het onderzoeksteam naar een onopgeloste zaak van tientallen jaren eerder. Het onderzoeksteam ontrafelt langzaam de puzzel, de wendingen worden steeds verrassender en bizarder.
Wat een pakkende, intrigerende en originele spannende roman. Ik had een hoop verwacht, maar absoluut niet dit. Jules Engelbert heeft een levendige en vlotte schrijfstijl waarmee hij je meeneemt in een bijzonder en origineel verhaal dat zich afspeelt in het kleine fictieve dorpje Zuid-Kennemerland.
Het verhaal ontvouwt zich op chronologische volgorde in de hedendaagse tijd en eentje in de verleden tijd, zich afspelend tientallen jaren eerder. Het verhaal is geschreven vanuit een alwetend perspectief, waarbij we in het heden met name de verhaallijn volgen met Tonne Traaven en Keent Ripperd, twee rechercheurs die aan de moordzaak werken. Alle personages in het verhaal zijn erg realistisch en natuurlijk neergezet, daarbij heeft Jules Engelbert gekozen voor wat excentrieke en unieke personages, wat het verhaal geloofwaardig maakt.
De verhaallijn kent een mooie opbouw en weet je van het begin tot het einde in zijn greep te houden. Ik vind het sterk hoe je als lezer aan de ene kant het onderzoeksteam volgt en aan de andere kant een opbouw krijgt vanuit de vriendengroep en de jeugd van de personages, waardoor ze stuk voor stuk inhoud krijgen. De gebeurtenissen uit het verleden zullen uiteindelijk in het verhaal van het heden allemaal van toepassing zijn. Jules Engelbert heeft dit erg goed gedaan, ik ben hiervan erg onder de indruk. Ook het plot was erg verrassend. De enige geloofwaardigheid waarover ik wat struikelde was de ontknoping van Wolf en Jan. Toch maakte dat wel het hele verhaal compleet en vulde het laatste ontbrekende stukje ook nog in.
Zilt is een pakkende, intrigerende en erg originele roman. Door het sterke begin is direct je nieuwsgierigheid naar het verhaal gewekt. Met realistisch en goed uitgewerkte personages, een levendige schrijfstijl en een verhaal dat erg goed in elkaar zit, weet Jules Engelbert je van het begin tot het einde te boeien.