Kinderen en hun dementerende ouders

Lammert Dijkema 07 februari 2024
Als Hadassah de Boer een boek schrijft dat de titel ,De vrouw van mijn vader, heeft, dan denk ik dat het gaat over Hedy d'Ancona, de in Nederland bekende politica en feministe.
Typisch voorbeeld van clichématig denken van mij. In dit boek wordt verwezen naar de tweede echtgenote van haar vader die op haar zesde in haar leven komt.
Voor de Vlamingen onder ons, Hadassah de Boer is een bekende mediapersoonlijkheid in Nederland, haar moeder heb ik al voorgesteld en haar vader, Guus de Boer was psychiater.

Dit boek gaat over de aftakeling van haar vader en zijn vrouw en over de worsteling van Hadassah en haar broer. Ze hebben immers geen ervaring met het sluipende proces van dementie. Hoe ga je daar in godsnaam mee om?
Stiefmoeder Trix is een vrouw die de naam stiefmoeder met al haar negatieve connotaties eer aandoet. De kleine Hadassah voelt zich vaak onveilig in haar aanwezigheid en ze voelt niet de bescherming van haar vader.
Dit komt allemaal zijdelings aan bod want het boek gaat vooral over de problemen die de schrijfster en haar broer ervaren bij het zo veilig mogelijk houden van de woonomgeving van hun vader en zijn vrouw. Er wordt meerdere keren verhuisd naar een andere woonvorm. Er vindt een zoektocht plaats naar geschikte tehuizen die recht doen aan de leefgewoonten en karakters van de bejaarde mensen.
Ik vond het mooi om te lezen hoe betrokken en deskundig het zorgpersoneel was en hoe de oude mensen voortdurend omringd werden door familie en vrienden. Het komt allemaal voorbij, oa in brieven, e-mails en appjes.

Dit debuut van Hadassah de Boer is een ode aan haar vader, aan de uiteindelijke verzoening met haar stiefmoeder, de betrokkenheid en loyaliteit van familie en vrienden en aan het zorgpersoneel.
Het boek is bij vlagen triest maar zit ook boordevol humor.

Wellicht een inspirerend en troostrijk boek voor mensen die worstelen met hun dementerende ouders.

Meer recensies van Lammert Dijkema