Luisterend gekluisterd!

Larieboek Larieboek
25 mrt 2021

-'Ik was net een bidsprinkhaan die zijn prooi greep. Alles gebeurde in een paar seconde. Ik zie het nog precies voor me: als in slow-motion, zoals een vlieg de dingen ziet. Vliegen zijn veel sneller dan wij, daarom gaat voor hen de tijd veel langzamer. Voor hen is een paar dagen een heel leven, een paar seconde voelt voor hen als een paar uur. Als je ze dood probeert te slaan, zien ze jouw hand in slow-motion aankomen. Voor ons is het een seconde, voor de vlieg is er tijd zat om nog een suikerkorrel op te snoepen, z'n snoet af te vegen, vleugels uit te vouwen, zich schrap te zetten en op te stijgen. Net zo beleefde ik de volgende paar seconden.'-

Een greep uit het luisterboek van de broers Simon en Joep van der Geest. Deze twee vertolken (lees:vertellen) op sublieme wijze de rol van de hoofdpersonen en tevens broers Hidde (11 jaar) en Jeppe (14 jaar). In dit boek vinden er net als bovenstaand stuk tekst vele mooie metaforen en vergelijkingen plaats van uiterlijke,- en gedragskenmerken bij tal van insecten in verhouding tot een bepaalde scene. Het bestuderen en verzamelen van deze insecten is dan ook de grootste hobby van Hidde, ook wel Spinder genoemd. Behalve hetzelfde DNA hebben de broers Hidde en Jeppe nog twee dingen gemeenschappelijk: elkaar het leven zo zuur mogelijk maken en het dragen van een groots geheim. Deze twee elementen zorgen voor een opbouwende spanning, hevige strijd en ontroerend einde.

Advies: bovenbouw (10-12 jaar)

Meer recensies van Larieboek