Heerlijk verhaal met diepgang

Laurie 24 juni 2023
Ik geloof dat het nu ongeveer een jaar geleden is dat ik voor het eerst van de “Twisted” serie van Ana huang hoorde. Deze boeken zijn behoorlijk gehyped en ik werd uiteraard nieuwsgierig. Eerlijk gezegd sprak het eerste boek, twisted Love, mij wel direct aan. Ik las het alleen niet. Inmiddels is de Nederlandse vertaling beschikbaar en ik zocht laatst even een gemakkelijk boek om te luisteren. Wat een toeval, dit boek was al uit als luisterboek, voorgelezen door Florian en Verona Stam. Ik luisterde het en dat bleek geen slechte keuze.

Eerlijk is eerlijk, ik had verwacht Twisted Love niet leuk te vinden en het zelfs te moeten DNF’en. Waarom? Ik ga vaak niet heel lekker op grote hypes én ik had het gevoel dat de smud wel heel heftig zou worden. Ook al klonk de achterflap interessant, toch hield ik de boot een beetje af vanwege deze twee punten. Wel verwachtte ik dat het een makkelijk leesbaar boek zou zijn. Nou, verwachtingen komen niet altijd uit en dit keer is dat in positieve zin. Het makkelijk leesbare boek kreeg ik zeker, maar in tegenstelling tot wat ik dacht vond ik dit boek dus wel leuk en belandde het niet op de DNF stapel.

Dit boek gaat over Ava Chen en Alex Volkov. Deze twee studenten mogen elkaar totaal niet. Tenminste, dat is wat ze allebei denken. Alex wordt door zijn beste vriend en tevens Ava’s broer Josh gevraagd om een beetje op Ava te letten gedurende zijn verblijf in het buitenland. Ze zien elkaar dus vaker dan ze eigenlijk zouden willen. Beiden durven niet toe te geven de ander toch wel heel leuk te vinden. Dat kan natuurlijk niet heel lang goed gaan. Op het eerste gezicht denk je meteen aan twee vrij oppervlakkige personages. Vooral Ava wekte dit gevoel bij mij op. Bij Alex had ik meer een mysterieus gevoel, ik had direct door dat er meer achter zijn personage schuil gaat dan de flaptekst doet vermoeden. Toch blijkt niets minder waar, er is ook meer met Ava aan de hand. Dit blijkt al als Josh aan Alex vraaggt een beete op haar te letten tijdens zijn afwezigheid. Er is ooit eens iets gebeurd waardoor Josh extra bezorgd is. Ik vond hem in eerste instantie een beetje té overbezorgd. Later wordt duidelijk wat er is gebeurd en begin je Josh zijn redenen beter te snappen. Gedurende het verhaal maken zowel Alex als Ava een ontwikkeling door. Alex durft zichzelf meer open te stellen en ook Ava boekt een aantal overwinningen. Dit geeft het boek meer diepgang.

De schrijfstijl van dit verhaal is vlot. Hierdoor lees (of luister) je het makkelijk weg. Het verhaal wordt vanuit zowel Alex als Ava verteld waardoor je een goed beeld krijgt van alle gebeurtenissen. Dit zorgt ook voor wat cliffhangers en de daarbij behorende spanning.

Twisted Love is een boek dat vooral karakter gestuurd is. Daarnaast is er een plot dat de personages diepgang geeft. Waarom gedraagt Alex zich op de manier zoals hij zich gedraagt? Er komen geheimen aan het licht en ook de ontwikkeling van Ava en Alex hangt samen met de plot. Is de plot spectaculair? Nee. Is het ondergeschikt aan de personages? Niet echt, ik denk dat het gelijkwaardig is. Door middel van flashbacks leer je langzaam maar zeker meer over de personages en hun verleden. Hierdoor valt alles op zijn plaats en worden alle eindjes aan elkaar geknoopt. Dat moet ook wel, want alle boeken in deze serie staan op zichzelf.

In tegenstelling tot mijn verwachtingen heb ik genoten van Twisted Love van Ana Huang. Was het een kwalitatief hoogstaand verhaal? Nee. Had het diepgang? Ja. Was het intrigerend? Absoluut. Ga ik de andere boeken in deze serie lezen? Zeker wel.

Meer recensies van Laurie