De sterkste zus, een boek dat je niet zomaar even leest.

Lees Tippie Lees Tippie
28 mrt 2025

De sterkste zus van Angelique Haak is geen thriller die je “even tussendoor” leest.

Dit is een verhaal dat je vastpakt, onder je huid kruipt en je niet onberoerd laat. Het is rauw, confronterend en pijnlijk actueel. Een boek dat niet alleen spannend is, maar vooral binnenkomt. Keihard.

In dit boek snijdt Angelique Haak zware thema’s aan als huiselijk geweld, partnergeweld en femicide.
Helaas erg actuele thema's . Vanaf de eerste pagina voel je: dit is geen lekkere weglees thriller. Hoewel het wel gemakkelijk leest heb ik dit boek meerdere keren weg moeten leggen, omdat het zo heftig was.

Het verhaal volgt de zussen Claire en Demi, die opgroeien in een onveilige thuissituatie vol geweld en intimidatie. Wanneer Claire de kans krijgt om te vluchten, grijpt ze die met beide handen aan. Demi blijft achter. Dat gegeven alleen al is hartverscheurend. Claire weet te ontsnappen aan haar verleden, terwijl Demi nog jarenlang vastzit in patronen van geweld en afhankelijkheid. De gedachte daaraan bezorgde me letterlijk een knoop in mijn maag.
In het begin kwam Claire op mij afstandelijk en hard over. Niet bepaald sympathiek. Maar dankzij de sterke heden-verleden structuur en de afwisselende perspectieven van beide zussen, ga je haar steeds beter begrijpen. Haar keuzes, haar afstand, haar overlevingsdrang – alles krijgt betekenis. Haak laat overtuigend zien hoe trauma zich vastzet in gedrag en hoe moeilijk het is om los te breken van wat je kent, zelfs als het onveilig is.
De relatie van Demi met Fabio is daar een schrijnend voorbeeld van: bekend terrein, maar allesbehalve veilig. Het boek toont pijnlijk eerlijk hoe iemand kan blijven, of zelfs terugkeren, naar een destructieve situatie omdat die vertrouwd voelt. Het geheim dat Demi met zich meedraagt en dat Claire pas veel later ontdekt, zorgt voor een extra emotionele lading en roept onvermijdelijk de vraag op: wat als ze dit eerder had geweten?

Het slot liet me stil achter. Het laatste hoofdstuk vanuit Demi’s perspectief.
De sterkste zus laat zien dat ‘sterk zijn’ vele vormen kent. Niet alleen degene die weggaat is sterk, maar ook degene die overleeft. Op haar eigen manier.

Angelique Haak bewijst met deze thriller dat fictie soms meer kan zeggen dan feiten. Dit boek laat je voelen wat vaak op afstand blijft. Intens, beklemmend en indrukwekkend. Een verhaal dat blijft nazinderen, lang nadat je het hebt dichtgeslagen.

Dit was het laatste boek dat ik mocht lezen voor de 'World of Thriller' leesclub. Harper Collins, bedankt voor het toesturen van deze fantastische boeken. Het was echt super leuk om deel te mogen nemen.

Meer recensies van Lees Tippie