thriller of cosy crime? Lees en oordeel zelf.

LeesMoon 13 mei 2025
Titel: Alle moeders haten mij
Auteur: Sarah Harman
Vertaling: Ingrid Zweedijk
Uitgeverij: HarperCollins
Genre: Thriller
Jaar van 1e uitgave: 2025

‘De vermiste jongen is de tienjarige Alfie Risby.
En om de waarheid te zeggen: hij is een ettertje.’

‘Een moeder doet alles voor haar kind. Alles.

Van een voormalige zangeres in een populaire girlband naar een detective?
Florence Grimes heeft maar 1 reden om ’s ochtends uit haar bed te komen: om haar 10-jarige zoon Dylan naar school te brengen. En die dag is een speciale dag, want Dylan gaat op schoolreisje. Het schoolreisje verloopt niet als gepland Alfie Risby, de pestkop van haar zoon, verdwijnt tijdens dat reisje. Dylan wordt al snel gezien als dader. Florence probeert alles op alles te zetten om Dylan vrij te pleiten. Alleen: alle moeders haten haar…. Maar dan is er Jenny, ook een Amerikaanse, pas in Londen komen wonen.

De kleurige omslag belooft een Feel Good verhaal, maar het boek wordt geclassificeerd als thriller. Het boek bevat ook allerlei elementen van een thriller. Een verdwijning, een verdachte, een motief. Door de luchtige schrijfstijl met veel humor en cynisme zou ik het boek eerder classificeren als een Cosy Crime.

Het boek leest makkelijk door. De hoofdstukken zijn kort en mooi vormgegeven. Elk hoofdstuk begin met een locatienaam, dag en tijd. Hierdoor kun je zien in welk tijdsbestek het boek afspeelt. Hoewel het boek vlot en ontspannend leest is het niet oppervlakkig. Er zijn een aantal plotwendingen en het boek blijft tot het einde boeien.
Thema’s die voorkomen zijn o.a. alleenstaand moederschap, status, hiërarchie, eenzaamheid, vertrouwen. Van alle personen in het boek leer je Florence het beste kennen. Je ziet haar ook gaandeweg groeien.

Hoewel niet alle scenes in het boek geloofwaardig zijn, heeft het boek heeft mij positief verrast.
Een aanrader! ****

Sarah Hartman is een in Londen wonende Amerikaanse. ‘Alle moeders haten mij’ is haar in het voorjaar 2025 uitgekomen debuutroman. De vertaalrechten zijn aan 15 landen verkocht.
Voor zij ging schrijven was zij journalist.

Meer recensies van LeesMoon