Niets is wat het lijkt

Titel: Chris en Kiki haten kerst
Auteur: Mireille Versteeg
Uitgeverij: Boekerij
Genre: Roman

2 winkelburen, 2 tegenovergestelde karakters. 1 overeenkomst: ze haten allebei kerst. En dan worden zij beiden tijdens de bijeenkomst van de winkeliersvereniging aangewezen om de jaarlijkse kerstmarkt te organiseren. Gaat het hun lukken om zonder al te veel ruzie er een leuke kerstmarkt neer te zetten?

In een roman met Kerst als hoofdthema zou je niet veel diepgang verwachten. Toch lukt het Mireille Versteeg om het verhaal niet oppervlakkig te houden. De niet al te lange hoofdstukken worden om en om vanuit het perspectief van Chris en vanuit Kiki geschreven. Erg leuk zijn de de persoonlijke symbooltjes bij het begin van elk hoofdstuk. Een goede lezer ziet dat er ergens in het boek iets verandert aan de symbooltjes. De karakters van Chris en Kiki zijn goed uitgewerkt, je leert beiden steeds beter kennen. De karakters van de andere personen in het boek zijn voldoende uitgewerkt. Gaande het boek komt de lezer erachter waarom beiden de kerst zou haten. Ik vind het gedurfd om zo te schrijven over de kerst, wat een familiefeest heet te zijn.
‘Niets is wat het lijkt’ is een soort van thema naast onbegrip, liefde, familie, saamhorigheid.
Het is een mooie roman in een feelgood-opbouw, dat rondom de kerst speelt en is gestoken in een mooie, Kerstige omslag. Het lezen waard! En niet alleen met kerst. Als extraatje heeft Mireille de liedjes, films en boeken die in het boek genoemd worden achterin het boek op een rijtje gezet. Inclusief playlist.

****

Over Mireille Versteeg:
Mireille is geboren in 1975. Ze woont in Utrecht en die stad was inspiratie voor locaties in dit boek. Ze studeerde film- en televisiewetenschappen en is artiestenmanager. Via haar in 2022 opgezette bureau geeft ze advies en begeleiding aan artiesten. Ze schreef eerder de boeken ‘Ik heb je’, ‘Binnen de lijntjes’ en ‘Beter dan fictie’. Van de laatste 2 boeken zijn de filmrechten verkocht en deze boeken werden genomineerd voor feelgood van het jaar door Chicklit.nl.

Meer recensies van LeesMoon