Roman met vleugje thriller

LeesMoon 24 september 2025
Titel: The first to fall
(deel 1 Red Summer serie)
Auteur: Kristina Moninger
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Genre: Roman

‘I love you, it’s ruining my life….’
Uit: ‘Fortnight’ van Taylor Swift

FLAPTEKST
‘Jakobs dromen spatten uiteen wanneer een tragisch ongeluk tijdens een bergtocht met vrienden zijn leven volledig op z’n kop zet. De politie ziet Jakob als verdachte, dus hij mag het land niet verlaten. Terwijl zijn vrijheid wordt ingeperkt, dreigt ook het afgelegen Alpen-chalet van zijn overleden moeder ten onder te gaan. Hij stort zich obsessief op deze taak – tot Aurora plotseling opduikt in haar busje, op zoek naar antwoorden over de dood van haar zus.
Zonder te weten welk schokkend geheim er tussen hen schuilt, voelen Jakob en Aurora zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken. Maar Jakob vecht verbeten tegen zijn gevoelens, ervan overtuigd dat hij haar liefde niet verdient. Niet na wat hij heeft gedaan….’

Het verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in de Alpen, in Noord Italië, in het vakantiepark Felsenhimmel en het gelijknamige gebergte. Aurora is op reis met haar kampeerbusje en hoort van in Portugal over de dood van haar zus. Ze gaat op weg naar de plek waar haar zus omkwam en ontmoet in het vakantiepark Felsenhimmel Jakob en zijn familie. Jakob werkt in het vakantiepark van zijn moeder, nadat zijn Olympische droom uiteenspatte.

Het verhaal wordt verteld vanuit Jakob en vanuit Aurora. Tussendoor worden er enkele spraakberichten weergegeven. Het verhaal is niet chronologisch en dat maakt het samen met de verschillende perspectieven voor mij leuk om te lezen. De schrijfstijl is helder en vlot. Ik kon mij voorstellen hoe de omgeving eruit zag, mogelijk geholpen door herinneringen van een vakantie in dat gebied heel lang geleden. De personages worden niet allemaal erg uitgediept, maar voldoende om iets meer te weten over de belangrijkste personages.
Het boek wordt een roman genoemd, maar bevat wat thrillerachtige elementen, wat de spanning er in houdt. Je wilt doorlezen, omdat je wilt weten wat er gebeurd is. Daarnaast wat plottwists en een verrassend einde, een soort van cliffhanger.
Helaas staan er wat (vertaal)fouten in. Zo staat er in de flaptekst dat de moeder van Jakob is overleden. Zij is echter springlevend. Verder worden er plaatsen als Merano en Verano genoemd, wat volgens mij om een en dezelfde plaats gaat. Hoewel slordig, vond ik de (vertaal)foutjes niet erg storend. Ik heb genoten van dit boek wat tevens een prachtige omslag heeft. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg.

****

Over de auteur:
Kristina Moninger, geboren in 1985, is een Duitse bestseller auteur met romans op nr. 1 in de Spiegel-bestsellerlijst. Zij schreef eerder de serie ‘Breaking Waves’. ‘The first to fall’ is het eerste deel in de ‘Red Summer’ serie.
Ze heeft een passie voor lezen en is graag met haar gezin en hond in de natuur.

Meer recensies van LeesMoon

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.