hoe een leven anders kan zijn door de naam die je hebt gekregen
‘Hoe je heet, kan je hele leven bepalen….’
FLAPTEKST:
‘Na een stormachtige nacht gaat Cora op pad om de geboorte van haar zoon aan te geven. Tot op het laatste moment aarzelt ze over zijn naam. Haar keuze zal zijn levensloop bepalen….
Zeven jaar later heet haar zoon Bear, een naam die even catastrofaal zal blijken als de storm in zijn geboortenacht. Of heet hij Julian, de naam die Cora uitkoos, omdat ze dacht dat hij zo zichzelf kon worden? Of heet hij Gordon, vernoemd naar zijn vader en opgevoed in zijn tirannieke schaduw?
Drie namen.
Drie versies van een leven.
Hoe je heet, kan je hele leven bepalen….’
Het gezin van Gordon, Cora en hun dochter Maia wordt uitgebreid met een zoon. Traditiegetrouw zal de zoon naar zijn vader genoemd worden, net als zijn vader naar zijn vader genoemd werd. Als het aan Cora lag werd hun zoon Julian genoemd en Maia vindt Bear wel een mooie naam voor haar broertje. Hoe zal het leven er uitzien als de baby Gordon heet? Of Julian of Bear?
Het boek begint met een proloog. Vervolgens beschrijft Florence Knapp in haar boek met tussenposen van 7 jaar de levens van Bear, Julian en Gordon. Elk hoofdstuk gaat over 1 van de 3 personen/namen. Daarin laat Knapp zien hoe het leven verloopt bij elke 3 de namen. Bij elke naam is het gezin ongewijzigd, maar zijn de bijfiguren en situaties anders, al kunnen dezelfde personen en situaties bij de verschillende namen voorkomen. Zo is in iedere verhaallijn de verhouding tussen Maia en haar broer anders, maar blijft de verhouding tussen Cora en haar man Gordon hetzelfde. Knapp eindigt met een epiloog en naast het gebruikelijke dankwoord heeft zij er nog een namenbetekeningslijst en leesclubvragen aan toegevoegd.
Knapp schuwt zware thema’s zoals huiselijk geweld niet. Door haar vlotte schrijfstijl wordt het echter geen zwaar boek, maar in sommige stukken grijpt het je wel aan.
Ik vind het knap hoe elke verhaallijn anders is geschreven, zonder te vervallen in hetzelfde. Omdat het bij Bear, Julian en Gordon eigenlijk om in beginsel dezelfde baby gaat, lag het gevaar op de loer dat de levens niet veel van elkaar zouden verschillen.
De omslag laat een mannenfiguur zien met 3 schaduwen, die ieder voor een naam en leven staan.
Deze opzet van het boek met de verschillende verhaallijnen over 1 persoon is gedurfd en heeft wat mij betreft goed uitgepakt. Al met al een prachtig debuut.
Het boek ‘De namen’ is de eerste roman van Florence Knapp. Eerder schreef ze hobbyboeken over o.a. quilten.
FLAPTEKST:
Drie namen.
Drie versies van een leven.
Hoe je heet, kan je hele leven bepalen….’