Advertentie

Een beetje glasnost (openheid) en een poging tot perestrojka (hervormingen) midden in de wilde natuur van het Amerikaanse Minnesota zijn de ingrediënten van deze verrassende avonturenroman geschreven door Quirien van Loon.
Een jonge Nederlandse wandelaar met Braziliaanse roots wordt en totaal onverwacht geconfronteerd met een inheemse stam ergens in de bossen van Minnesota.
Het inheemse volk ( de Kryjura-stam ) leeft al honderden jaren in dezelfde vallei en kent het gebied dus als geen ander. Al die tijd hebben ze het ongerepte land beheerd op een manier waarvan zij denken dat die het best is. De stam is het gelukt om in een bepaald gebied te leven en hier nieuwe generaties te creëren zonder het land of elkaar uit te putten.

Alle vorige “outlanders” die zich in hun gebied begaven werden geofferd waarna niemand ooit nog iets van hen vernam, maar deze vreemdeling (Daniël) weet op een of ander manier een gevoelige snaar te raken en krijgt de kans zich te bewijzen als potentieel lid van de stam.

Eén van de dingen die Daniël indrukwekkend vind, is de kennis die de mensen hebben over hun natuurlijke omgeving. Ze weten enorm veel over planten en hoe je die bijvoorbeeld moet gebruiken, of wat voor medicinale werking die hebben. Ook weten ze veel over insecten, andere eetbare diersoorten en de verandering van seizoenen. Deze kennis staat niet in boekjes en leren ze ook niet op school. In de praktijk leren stamleden door in de omgeving op te groeien en te leren van anderen.

Daniël verbaast zich over de vele stamregels welke in zijn maatschappij ondenkbaar zouden zijn, maar hij ergert zich vooral aan de onderdrukking van vrouwen. Samen met een vrouwelijk stamlid start hij daarom een Women Matter beweging en dat ze daarmee geen vrienden maken was eigenlijk vanaf het begin al duidelijk.

Een prachtig boek met een mooie cliffhanger als slot. Ben nu al reuze benieuwd naar Boek Twee.

Dit eerste boek van Quirien van Loon is voor mij de 5 sterren dubbel en dwars waard.

Reacties op: Perestrojka in Minnesota

10
Geen bereik - Quirien van Loon
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners