Een intrigerende kennismaking met Johan Daisne.

27 februari 2025
Nooit eerder las ik iets van de Vlaming Johan Daisne. In de eerste na-oorlogse decennia een belangrijke vertegenwoordiger in de Nederlandse literatuur, maar dezer dagen wordt hij nog maar weinig gelezen, is mijn indruk. Wat een aangename verrassing was deze novelle. Een man zit op een avond in een trein en dommelt even in. Als hij weer wakker wordt slapen alle andere treinreizigers. Hij loopt door de trein en ontmoet maar twee andere wakkere medereizigers. Samen stappen ze uit wanneer de trein even stopt en dan bevinden zich in een nachtelijk landschap, waarin ze enkel nog licht ontwaren in een café gevuld met mensen die allemaal een voorbijkomende tram instappen wanneer die stopt. Behalve de hoofdpersoon.

Een magisch realistische roman vol symboliek, waarin je als lezer ontdekt dat de drie treinreizigers slachtoffers van een treinramp zijn en zich bevinden in een niemandsland tussen leven en dood. Daisne werkt in deze novelle het concept traagheid, de filosofie van de wet van de inertie, uit: een beweging duurt nog even voort wanneer ze stopt. Een geluid, een tikkende klok, maar ook een leven: hoe gelukkiger je hebt geleefd, hoe langer het nog voortduurt nadat het gestopt is. En dat kan iemands redding zijn, zoals aan het slot blijkt.

Een intrigerende kennismaking met Johan Daisne.

Meer recensies van