Solide vervolg

LezenmetJessica 03 januari 2026
Na het intense vijfde deel Naar bed, naar bed wilde ik meteen door met het zesde deel in de Helen Grace-serie. Wie niet weg is pakt de draad direct weer op en zet Helen in een compleet nieuwe, maar minstens zo beklemmende situatie.

Helen Grace was ooit een van de beste rechercheurs van Southampton, maar nu bevindt ze zich aan de andere kant van de tralies. Ze zit gevangen tussen criminelen die ze zelf achter slot en grendel heeft gezet. Haar enige hoop is overleven tot haar rechtszaak én haar onschuld bewijzen. Wanneer er echter een verminkt lichaam wordt gevonden in de cel naast die van haar, wordt duidelijk dat er een moordenaar rondloopt binnen de gevangenismuren. Helen beseft dat ze niet alleen moet vechten voor haar vrijheid, maar ook voor haar leven.

Arlidge laat opnieuw zien waarom deze serie zo sterk is. De setting van een gevangenis werkt bijzonder goed en zorgt voor een constante dreiging en een claustrofobische sfeer. De spanning is voelbaar, zeker omdat Helen haar gebruikelijke macht en controle volledig kwijt is. Ze moet vertrouwen op haar instincten, haar intelligentie en haar vermogen om mensen te lezen – vaardigheden die nu letterlijk van levensbelang zijn.

De bekende schrijfstijl van Arlidge is ook hier weer aanwezig: korte hoofdstukken, een vlot tempo en steeds dat gevoel dat je “nog één hoofdstuk” wilt lezen. Wel merkte ik dat de opbouw iets langzamer is dan in eerdere delen. Dat had voor mij even tijd nodig, maar het is logisch en zelfs noodzakelijk om de andere gevangenen en personages goed te leren kennen. Zodra die basis staat, grijpt het verhaal je alsnog stevig vast.

Wie niet weg is is misschien iets minder explosief aan het begin, maar bouwt sterk en overtuigend toe naar een spannend geheel. Een solide vervolg dat laat zien hoe veerkrachtig Helen Grace is, zelfs wanneer alles tegen haar werkt.

Meer recensies van LezenmetJessica