Prachtige historische roman
Maria Louise stond al langere tijd op mijn leeslijst. In Leeuwarden prijkt een groot portret van Maria Louise op een pand aan een plein, en iedere keer dat ik daar langs liep, werd mijn nieuwsgierigheid opnieuw geprikkeld. Wie was deze vrouw? Wat was haar verhaal? Dit boek gaf mij eindelijk de kans om haar beter te leren kennen.
Het verhaal is deels gebaseerd op historische feiten en deels op fictie. En dat is ook onvermijdelijk: niemand kan vandaag de dag nog exact weten welke gesprekken er begin 1700 zijn gevoerd. Toch weet Dieuwke Winsemius deze periode op een overtuigende en toegankelijke manier tot leven te brengen. De balans tussen geschiedenis en verbeelding voelt prettig en maakt het verhaal levendig zonder ongeloofwaardig te worden.
Wat het lezen voor mij extra bijzonder maakte, is de herkenning van de plekken waar het verhaal zich afspeelt. Een groot deel speelt zich af in Leeuwarden, een stad die ik goed ken. De straten, pleinen en gebouwen die worden beschreven, kan ik moeiteloos voor me zien. Ook het verblijf in Oranjewoud, op slechts zeven minuten fietsen van mijn huidige woning, gaf het verhaal een extra persoonlijke laag. Het voelde alsof verleden en heden hier samenkwamen.
Naast die persoonlijke herkenning is Maria Louise vooral een mooi historisch verhaal over een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis. Het boek geeft inzicht in de vroege jaren van de monarchie en laat zien welke rol Maria Louise daarin speelde. Haar positie, verantwoordelijkheden en persoonlijke worstelingen worden op een invoelende manier neergezet.
De schrijfstijl is prettig en verhalend, waardoor het boek toegankelijk blijft, ook voor lezers die normaal minder historische romans oppakken. Het verhaal leest soepel en weet je mee te nemen naar het begin van de achttiende eeuw.
Maria Louise is daarmee een geslaagde historische roman die geschiedenis tot leven brengt, zeker als je bekend bent met Friesland en Leeuwarden. Een boeiend en sfeervol portret van een bijzondere vrouw, dat mij met veel plezier heeft laten lezen.